Annons
Nöje

Mankells "Brandvägg" blir tv-serie

Nöje • Publicerad 19 januari 2005
Rolf Lassgård blir med all sannolikhet Kurt Wallander för åttonde gången. I och med att "Brandvägg" blir tv-serie har alla böcker av Henning Mankell om Ystadspolisen filmatiserats. @08 Bildbyline:arkivbild: Pressens Bild
Rolf Lassgård blir med all sannolikhet Kurt Wallander för åttonde gången. I och med att "Brandvägg" blir tv-serie har alla böcker av Henning Mankell om Ystadspolisen filmatiserats. @08 Bildbyline:arkivbild: Pressens BildFoto: 

Bakom satsningen står produktionsbolaget Tre Vänner. Martin Persson är exekutiv producent för "Brandvägg", och han bekräftar – nästan – att Lassgård kommer att återfinnas i rollistan:

– Det finns inga kontrakt skrivna ännu, men Rolf vill göra rollen och för oss finns inget annat alternativ.

Annons

I sommar har Tre Vänners filmatisering av "Steget efter", den sjunde Wallanderboken, biopremiär. Också den med Lassgård i huvudrollen. Men till "Brandvägg" är det tv-formatet som gäller.

– Vi hittade inget bra sätt att korta ner "Brandvägg" till bioformat. Den är lite längre än "Steget efter" och passar bättre som serie, säger Martin Persson.

Inspelningen görs kommande vinter. När den ska sändas är inte klart, och någon regissör har ännu inte knutits till projektet.

Henning Mankell skrev mellan åren 1991 och 1998 åtta romaner om Kurt Wallander - "Mördare utan ansikte", "Hundarna i Riga", "Den vita lejonninan", "Mannen som log", "Villospår", "Den femte kvinnan", "Steget efter" och "Brandvägg". När nu den sistnämnda blir tv-serie har hela serien filmats med Rolf Lassgård i huvudrollen. Senare har Mankell skrivit en bok med en samling kortare Wallanderberättelser, kallad "Pyramiden". 2002 kom så "Innan frosten", där den nybakade polisen Linda Wallander, Kurts dotter, har den egentliga huvudrollen.

Filmatiseringen av den, med Krister Henriksson och Johanna Sällström i huvudrollerna, visas nu på bio, och är först ut i den andra filmserien om Wallander. Ytterligare tolv filmer är under inspelning, baserade på nyskrivna berättelser av Mankell.

(TT Spektra)

Daniel Åberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons