Annons
Nöje

Melodifestivalen till Malmö

Fram med almanackan, schlagerfans. Den 4 februari går startskottet för sex veckor av "vad har hon på sig? ", "vilken röst! " och "den låten måste till Baku! ". För femte gången kommer Melodifestivalen till Malmö.
Nöje • Publicerad 1 september 2011
Foto: 

Sommaren är knappt över, men planeringen för nästa års Melodifestival är redan i full gång. I vanlig ordning blir det fyra deltävlingar, ett uppsamlingsheat i andra chansen och stor final.

Festen inleds den 4 februari på Vida arena i Växjö för att sedan dra vidare till Göteborg, Leksand, Malmö och Nyköping. Vid finalen i Stockholm utses sedan Sveriges bidrag till schlager-EM som nästa år hålls i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Annons

Samma sedan 2002

Alltså fyra deltävlingar, andra chansen och en final. I princip samma koncept sedan 2002. Melodifestivalens producent Christer Björkman ser ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept.

– Nej, det gör jag inte av den enkla anledning att vi fortfarande säljer lika mycket biljetter och har lika många tittare. SVT skulle aldrig tillåta oss att göra färre program så länge siffrorna inte sviker, säger han.

Samtliga städer har vana av att ta emot Melodifestivalen. Växjö har gjort det två gånger tidigare, Göteborg nio, Leksand två gånger, Malmö fyra och Nyköping en gång. Finalen har sänts från Stockholm alla år sedan systemet med deltävlingar infördes.

– Det börjar faktiskt bli svårt att hitta nya städer som kan ta emot det här schabraket till tv-produktion. Det krävs en stad och en arena som klarar av att hantera Melodifestivalen. Det är inte alla arenor som klarar av att man hänger 40 ton utrustning i taket, säger Thomas Hall, evenemangsansvarig på SVT.

På Malmö stad är glädjen över att få vara med ännu ett år stor.

”Melodifestivalen en av höjdpunkterna för många och vi är väldigt glada och stolta över att åter stå värd för ett så stort musikevenemang", skriver evenemangschef Johan Hermansson i ett pressmeddelande.

Hitta det uppdaterade

Det är långt till februari, men bakom kulisserna börjar tävlingen redan nu. Mellan 1 och 20 september får låtskrivare skicka in tävlingsbidrag till nästa års festival. Förra året satsade SVT delvis på ett modernare, mer pop- och klubborienterat sound och tog in en helt internationell jury till finalen.

Försöket slog väl ut och vinnaren Eric Saade slutade på tredje plats i schlager-EM i Düsseldorf.

– Vi ska fortsätta att ha en mix av allt som är bra inom populärmusik. Det gäller att hitta det som är uppdaterat, det senaste inom de här genrerna. Sedan gäller det också att hitta nya bra artister, de som kan bli den nya Eric Saade, säger Christer Björkman.

Emma Svensson
TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons