Nöje

Minskad försäljning av dataspel

Försäljningen av dataspel minskade under första halvåret. Det säljs något färre spel till stationära konsoler, medan försäljningen av spel till portabla konsoler ökar.
Nöje • Publicerad 29 september 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Under det första halvåret såldes 2,7 miljoner dataspel, ungefär fem procent färre än samma period året innan. Omsättningen minskade med drygt tio procent till 940 miljoner kronor, visar statistik från Dataspelsbranschen som TT har tagit del av.

- Det är tuffa tider och det var inte lika många stora titlar under våren som föregående år. Många lanseringar av nya spel har skjutits upp och så har det fortsatt även i höst, säger Martin Lindell, analytiker på Dataspelsbranschen.

Många lanseringar har flyttats till första kvartalet 2010 eftersom företagen är osäkra på det ekonomiska läget, enligt Lindell. För helåret tror han dock att försäljningen landar på ungefär samma nivå som 2008, eller möjligtvis ökar något. Bland annat tyder förhandsbokningar på kommande spel på att det andra halvåret blir starkare försäljningsmässigt.

Pc-spel är fortsatt det mest populära formatet och utgör en dryg tredjedel av de sålda spelen. Nära en miljon pc-spel såldes under första halvåret, vilket var en minskning med 0,9 procent jämfört med första halvåret förra året.

Det skedde också en minskning av antalet sålda spel till de stationära konsolerna Playstation 2 (&tstr;30,1 procent) och Wii (&tstr;6,8 procent). Antalet sålda spel till den bärbara konsolen Nintendo DS ökade däremot med 29 procent, och till PSP med 32 procent.

På topplistan över de mest sålda spelen till DS och PSP under halvåret syns en del lågpristitlar och spel som kommit i nyutgåvor, till exempel Grand Theft Auto eller New Super Mario Bros.

- Man kanske kan jämföra det med att människor fortsätter lyssna på Beatles och Rolling Stones. Super Mario Bros fortsätter att fungera i ny kostym, trots att det är ett 80-talsspel, säger Martin Lindell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.