Nöje

Musikalisk dansk Tiger

Nöje • Publicerad 14 februari 2007

Tiger Music är ett danskt skivbolag som inte liknar andra. För drygt 10 år sen startade butikskedjan Tiger i Danmark. Observera att danska Tiger inte ska förväxlas med sin svenska namne, som designar kläder, utan de danska Tigerbutikerna säljer kontors- och diverseprylar så billigt och bra som möjligt. Först låg prisnivåerna på 10 och 20 danska kronor, nu finns varor också för 50 och 100 kronor.

Med tiden har kedjan vuxit till drygt 60 butiker, de flesta i Danmark men några också på Island, i England, Tyskland och Sverige. Här finns ännu så länge bara en enda butik med adress i Lund. Vilken Tigerbutik du än tittar in i - också den i Lund - så kan du bland varorna upptäcka fyra cd-album. Pris: 20 (svenska respektive danska) kronor styck. Skivmärke: Tiger.

Det var hösten 2006 som en del av Tigerkedjan fick efternamnet Music och började ägna sej åt skivutgivning. Just produktion och utgivning - inte inspelning och distribution. Grupper/artister som gjort inspelningar kan skicka in dem till Tiger Music. Helst egna låtar och musikaliskt får det gärna vara annorlunda, lite udda. Är musiken "fed nok" så kan det bli en skiva.

Inga stora pengar att tjäna, varken för Tiger Music eller artisterna. När produktionen är betald så delar man lika, cirka 2:50 till vardera per skiva. Finessen är reklamen, också den dubbel. Artisterna lanseras i Tigerkatalogen (upplaga: 1 miljon exemplar) och skivorna säljs i alla Tigerbutiker. Medan Tigerkedjan blir omtalad som ett kulturintresserat och sympatiskt företag.

Fyra cd har alltså släppts hittills:

Stainless, Reels From A Small Company, är ett danskt rock- och popband. Ä;n tufft och röjigt, än melodiskt och mjukare med musikalisk 60-talskänsla.

Turpin, Superhelte, är ett annat danskt rock- och popband, som jag gillar ännu mer. Inte minst för att bandet kombinerar danska texter med spretig rock & pop á la The Who, Pixies och Bob Hund.

Alex Mendez, Ella no escucha la trova, är en ung kuban, bosatt i Danmark. Han spelar akustisk gitarr, skriver och sjunger i den kubanska trubadurskolan, lika melodiskt som rytmiskt med tillägget mjukt.

Klezmofobia, Tantz!, är min favorit i utgivningen. Ett vildvuxet klezmerband från storstaden, både den danska och i världen. Judiskt blandas med zigenskt och balkanskt, funk och rock.

Den 23 februari går tiden ut för dem som vill vara med i nästa utgivningsomgång. Eftersom skivorna säljs i Sverige så bör väl inbjudan även gälla svenska artister/grupper? På nätadressen www.tiger.dk finns smakprov från de utgivna skivorna och mer information.

Musik på scen:

Klezmofobia(Jeriko, Malmö 17/2) Danska klezmergruppen på besök med sångerskan Channe Nussbaum.

Emil Jensen/Edda Magnason(Scala, Ystad 17/2). Poesi, sång och musik. Obs! datumet. Svårt val!

Jonas Forssell:Träskoprinsessan(Malmö Opera t o m 27/3) Bästa operamusiken (klezmer, afrikansk marimba, västerländsk konstmusik) just nu!

Bengt Eriksson, som ska åka på rockkonstutställning i Norrköping…

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.