Annons
Nöje

Mustasch siktar på ny Grammis

Förra skivan "Latest version of the truth" gav en Grammis. Nu ska det svenska metalbandet Mustasch följa upp succén. "Har man väl fått en Grammis vill man gärna har fler", säger frontmannen Ralf Gyllenhammar.
Nöje • Publicerad 30 september 2009
Mustasch vann en grammis för årets bästa hårdrock 2008. Bild: ScanpixFoto: 

Mustaschs nya platta "Mustasch" fick en av skribenterna på hårdrocksmagasinet Close-Up att utnämna gruppen till "Svea Rikes mest överskattade band". Lägg därtill tidigare kritik för att bandet sålt ut sig på grund av man gjort reklam för sprit och bilar. Frågan som inställer sig är: hur känns det?

- Ointressant faktiskt. De här banden som Close-Up gillar, när de spelar kommer det 300 pers. När vi spelar kommer det 3 000. Så vi vinner i alla fall, säger sångaren Ralf Gyllenhammar. Det har blivit dags för Mustasch att följa upp framgångarna med förra albumet "Latest version of the truth" som belönades med en Grammis för bästa hårdrock vid galan förra året. Men det är en delvis ny sättning som Mustasch ställt på banan. Gitarristen Hannes Hansson och trummisen Mats Hansson har lämnat plats för David Johannesson och Danne McKenzie.

Annons

Den nya plattan beskriver Gyllenhammar som mer "jämn och homogen" jämfört med tidigare skivor.

- Innan har det varit en brakhit och två bra låtar och sedan mer introverta grejer, förklarar han.

Bandet har också för första gången blandat in folkmusik. På låten "Desolate" används melodislingan från "Brudmarsch efter Larshöga Jonke", känd från Jan Johanssons klassiska "Jazz på svenska", med Kalle Moraeus som inhoppare på fiol. Och spelmannen var inte svårövertalad.

- Jag pratade med honom på Grammisgalan men så gick det några månader och det hände inget. Så fick jag plötsligt ett sms: "Vill du spela eller?". Jaha, undrade jag och vem är du då? "Jag är liten och tjock och spelar fiol" blev svaret, säger Gyllenhammar och tillägger:

- Men det är inte många som gillar att vi tagit in honom, att vi tagit in folkmusik. Då är man ingen riktig hårdrockare. Ralf Gyllenhammar är dock inte rädd för att gå mot strömmen. När andra musiker beskriver sina framtidsdrömmar är det främst rockstjärne-statusen som hägrar. För Mustasch-sångaren är det andra prioriteringar.

- Jag vill ha villa, två bilar och en stuga i Åre. Svårare än så är det inte.

TT Spektra: Påverkar det hur du skriver musik, att du tänker mer kommersiellt?

- Så har jag jobbat hela tiden. När jag skriver låtar så känner jag att det här måste bli en hit, det här måste sälja.

- Jag har kommit underfund med att jag kan ingenting annat. Jag har försökt. Jag har svetslicens, jag har truckkort och jag har jobbat som bartender men jag får inte till det. Jag är mycket bättre på detta.

TTSpektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons