Annons
Nöje

Nya brott i tv för GW Persson

ntv g är det sex år sedan dubbelmordet i Linköping utfördes. Det olösta fallet är det första som Leif GW Persson tar sig an i SVT:s nya kriminalsatsning "Veckans brott" som har premiär i kväll.
Nöje • Publicerad 19 oktober 2010
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft.
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft.Foto: 
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft . Bild: Henrik Montgomery/Scanpix
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft . Bild: Henrik Montgomery/ScanpixFoto: 

– Det som är praktiskt med Linköpingsmorden är att bara man får tag på den person vars DNA man säkrat så spelar det ingen roll vad han säger.

Leif GW Persson har bytt forum. Lämnat TV 3 och "Efterlyst" för SVT och nya "Veckans brott". Men det har inte medfört någon dramatisk personlighetsförändring, Sveriges mest kände professor i kriminologi uttrycker sig fortfarande lika drastiskt och tvärsäkert.

Annons

Han tvekar till exempel inte att jämföra sig och programledaren Camilla Kvartoft med Sherlock Holmes och doktor Watson.

– Vad tror du att Sherlock Holmes hade varit utan Watson? Han hade varit en kuf. I en kunskapsmässig mening är det de roller vi har. Camilla är min Watson.

"Veckans brott" har i förväg jämförts med Leif GW Perssons förra program "Efterlyst". Men det finns en del skillnader. Ingen direktsändning, ingen telefonsluss och mer "folkbildande" inslag där polisiära begrepp och tekniker förklaras.

I det första avsnittet får tittarna veta hur det går till att få fram Leif GW Perssons DNA, uppleva ett iscensatt inbrott och lära sig var uttrycket "ståplats i Nybroviken" kommer ifrån.

Camilla Kvartoft har tidigare beskrivit programmet som kriminaljournalistikens "Agenda".

– Det är ett kriminalmagasin, säger hon nu. Det är spännande, angeläget och lite folkbildande.

Leif GW Persson har i många år jonglerat med sina olika roller som professor, författare, krönikör och tv-kändis. Han ser inga svårigheter med att hålla isär rollerna den här gången.

– Om det är ett ärende som omfattas av sekretess har jag varit jävligt noga med att det inte är jag som lämnar uppgifterna till tv. Och medan jag gör programmet har jag tagit semester från Rikspolis-styrelsen. (TT Spektra)

Sara Ullberg

noje@ystadsallehanda.se @05 Funktion olåst inget indrag:Tre brott som Leif GW drömmer om att lösa 22-åriga HelenaAnderssons försvinnande i Ma
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons