Nöje

"Off Broadway" på Söderslätt

Konserthus? Konsthall? Kursgård? Ja, allt på en gång, faktiskt. Musikerparet Christian och Monica Einarson har byggt sin dröm på Söderslätt.
Nöje • Publicerad 16 december 2005
Skolsalen blev Monica och Christian Einarsons vardagsrum – och nu har den blivit Villa Ancoras konserthall, med plats för 70 åskådare.BILD: LARS THULIN
Skolsalen blev Monica och Christian Einarsons vardagsrum – och nu har den blivit Villa Ancoras konserthall, med plats för 70 åskådare.BILD: LARS THULINFoto: 
Stolt visar Christian Einarson Villa Ancora, Söderslätts nyaste konsertsal och konferensanläggning.BILD: TOMAS NYBERG
Stolt visar Christian Einarson Villa Ancora, Söderslätts nyaste konsertsal och konferensanläggning.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Hon är musikalartisten som gjort huvudroller i verk som Fantomen på operan och Kungen och jag, och fick rejält publikt genomslag som sångarcoach i Fame Factory. Han är dirigenten och konsertpianisten som varit verksam bland annat vid Göteborgsoperan och Det Ny teater i Köpenhamn. 1997 flyttade de från Stockholm till Skåne, och köpte gamla skolan i Haglösa norr om Trelleborg.

– Det var det här rummet som avgjorde saken, säger Christian Einarson och visar in i den gamla skolsalen. Den är nu en liten konserthall med välvt tak och vardagsrumskänsla. Och Christians 99 år gamla flygel.

– Akustiken här är fantastisk. Och en flygel är till för att klinga i ett stort rum!

Redan när de flyttade in hade paret en dröm om att ge huset ett större innehåll, framför allt musikaliskt. Men det har fått ske på någon-gång-ska-det-bli-av-basis. Nu är "Villa Ancora" klar (döpt efter italienskans uttryck för "en gång till" och "ankare"). Ett år senare än paret Einarsson hade hoppats, men ändå.

– Vi trivs enormt med både huset och byn, säger Christian.

– Man är lite "off Broadway", säger Monica. Men det är ändå nära till allt – Malmö, Sturup, Kastrup, Köpenhamn.

Här, i en stressmotverkande miljö, vill de återskapa "salongen", där människor kan mötas och uppleva musik och konst nära och intimt. Konsertsalen rymmer 70 åskådare. Med en mindre tillbyggnad samt renovering av drygt 300 kvadratmeter har paret Einarson på köpet fått ett litet fyrarums pensionat, och ett flexibelt hus som kan fungera lika bra för företagskonferenser som festmiddagar.

Efter åratal av flackande mellan teaterscener tänker Monica och Christian låta berget få komma till Mohammed. Monica berättar att hon för fyra år sedan blev så less på artistlivets baksidor att hon tänkte lägga av. Ansökan till en kurs i inredningsarkitektur var redan inskickad.

– Själen tar så mycket stryk när man bara flänger runt år efter år, säger hon.

– Massor av människor har åsikter om att man inte passar för det och man är för gammal för det. Det är så otroligt ytligt. Vart tar all min kunskap vägen?

Vändningen blev ett telefonsamtal från Robert Wells. Monica sa ja till att coacha artisterna i Rhapsody In Rock, vilket i sin tur ledde till jobbet som "rösthäxa" i Fame Factory.

– Och det var jätteroligt, berättar hon. Nu fick jag ju ta fram mina kunskaper, och ge dem till unga talanger som verkligen kämpade. Nu blir Villa Ancora ett litet Fame Factory, och de sångare som kommer för att gå kurser och master classes kommer också att ge konserter.

Söndag 18 december klockan 16.30 hålls det första offentliga evenemanget, en adventskonsert med en "högt uppskattad svensk sångerska". Hemlighetsmakeriet beror bara på att det kan bli en av flera ur parets artistiska bekantskapskrets – som vid det här laget är rätt stor.

Den 17 januari framträder dansk-armeniska duon Johan Krarup, cello, och Marianna Shirinyan, piano. Längre än så är inte programmet spikat.

– Det enda vi kan säga är att konserterna kommer hålla hög kvalitet, lovar Christian Einarson. Och det blir många "coming stars".

– Det känns viktigt att göra en liten kulturgärning här i Trelleborg, tycker Monica. Att ge allmänheten chansen att möta riktigt bra artister, på nära håll.

Hon är noga med att betona att huset är öppet för alla, och för alla förslag.

– Vi har platsen, de som kommer hit får gärna ha idéerna om vad de vill göra. Möjligheterna är stora, säger Monica Einarson.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.