Nöje

Rock-Owe Thörnqvist jubilerar som bäst!

Snacka om rockband! Vilken känsla för rock'n'roll såväl som country, R&B och gospel! Så var också tre medlemmar (Anders Forsslund, ståbas, Kettil Medelius, klaviatur, och Ole Ornered, elgitarr) av fyra (nytillkommen är Kjell Gustavsson, trummor) i "Jubileumskvartetten" med redan när Uppsala stadsteater för drygt 10 år gjorde en Owe Thörnqvist-musikal.
Nöje • Publicerad 22 september 2009
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

De har haft god tid på sig att göra en noggrann instudering av låtarna, lyssna sig in till hjärtat och kärnan. Vilket resulterat i att vissa låtar – som Varm korv boogieoch Svartbäckens ros– nog aldrig låtit bättre utanför skivstudion (där Owes låtar fick sina definitiva versioner på 50- och tidigt 60-tal).

Rötterna poängteras. Det är mer av allt: rock, country, blues... Idolerna och förebilderna finns liksom med på scen. Som när Owe Thörnqvist och kvartetten först drar lite av Hank Williams-låten Hey Good Looking, för att visa varifrån inspirationen kom, och sen övergår till Owes egen låt På festplatsen. I Ett litet rött pakethjälper kvartetten till med doo wop-sång så resultatet blir en perfekt upplaga av The Platters på svenska. Gun från Dragarbrunnär mer gospel än på länge. Till och med Hemma– som innehåller några av Owes mest halsbrytande ordvändningar: "Jag minnes ännu barndomsårens vita Knut / Han kunde nog blitt brun men han gick aldrig ut" – har fått en exakt western swing-blandning.

Så tajt bandet spelar! Och vilken elgitarrist han är, Ole Ornered. Med snabba fingrar lirar han sig rätt igenom rockhistorien, från 50-talet och framåt, utan att glömma hur det lät då eller ska låta idag. Första halvan – eller ronden, för att anknyta till före detta boxaren Owe Thörnqvist – av jubileumsföreställningen på Scalateatern är inget mindre än... en sensation!

Det är där jag befinner mig. Ja, när jag var i Stockholm senast så bara måste jag gå och uppleva Owe Thörnqvist, blott 80 år, när han nu ger en serie "Tack & Hej"-föreställningar på Scalateatern (varje veckoslut in i oktober). Lite grann, tänker jag där jag sitter, är det som om Elvis varit vid liv och skött om sig. Owe Thörnqvist vet hur man tar scen och salong. Han är ett proffs och i god form, vid i år fyllda 80 alltså. Och vem är då jag att klaga på att vissa låtar, till exempel latin-rytmiska Rumba i Engelska parkenoch Loppan, inte fungerar riktigt lika bra och att jag fortfarande har svårt för Owes under bältet-skämt som förstås kommer under andra akten.

En fullsatt Scalateater skrattar högt, inte minst den kvinnliga delen. Att kvinnor inte skulle uppskatta vågade sexskämt är en fördom och nog fattar jag att den här grånade men fräcka och pigga charmören kan få kvinnor 50 och 60 plus att tända båda här och där. Hans kvinnliga fans busvisslar och ropar in honom igen: "Owe! Owe! Owe!" Efter Stockholm ska Owe Thörnqvist turnera till övriga Sverige också. Missa inte årets bästa rockshow!

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.