Annons
Nöje

Säkra artister inför jury och publik

Rätt låt måste vinna. Du har makten. Vem tar sig hela vägen till Köpenhamn? Det är dags för final i Melodifestivalen.
Nöje • Publicerad 7 mars 2014
Programledarena Anders Jansson och Nour El-Refai gör sin egen version av "You".
Programledarena Anders Jansson och Nour El-Refai gör sin egen version av "You".Foto: Foto: Annica Jönsson
Robin Stjernberg lämnar över sångfågeln på lördagskvällen - frågan är till vem.
Robin Stjernberg lämnar över sångfågeln på lördagskvällen - frågan är till vem.Foto: Foto: Annica Jönsson
Heja Sanna.
Heja Sanna.Foto: Foto: Annica Jönsson
Två vinnare - Helena Paparizou som vunnit Eurovision, Robin Stjernberg som vann Melodifestivalen förra året.
Två vinnare - Helena Paparizou som vunnit Eurovision, Robin Stjernberg som vann Melodifestivalen förra året.Foto: Foto: Annica Jönsson

Att det är Danmark som är målet blir tydligt då finalen inleds med en mash up mellan "Wonderful Copenhagen" a la Charlotte Perrelli och "Natteravn". Anton Ewald och Yohio presenteras som stjärnor som tändes förra året, Linus Svenning och Oscar Zia som skånska debutanter. Ace Wilder och Panetoz tituleras stockholmsdebutanter medan Alcazar, Sanna Nielsen och Helena Paparizou utgör en självlysande trio. Men bara en kan vinna.

Det märktes på fredagens genrep inför publik i Friends Arena att artisterna satsade fullt ut. Inte konstigt eftersom det är utifrån det framträdandet som internationella juryn sätter sina poäng. När till och med Yohio sjunger ut, då vet man att det är allvar. Alla finalister känns säkra i sina nummer. Mest jubel från publiken, som bestod av många barnfamiljer, fick up tempo-låtarna som till exempel Alcazar, Yohio och Ace. Men den enda som fick applåder redan innan låten var slut var Sanna Nielsen som sjöng lika säkert som vanligt.

Annons

Mellan inslaget från catwalken till framträdandet spelas klipp upp från respektive deltävling när resultatet presenteras - positiva bilder som får såväl artisten som tittaren att minnas. De flesta kör på små, små ändringar när det gäller scenkläder. Till exempel har Sanna en ny version av sin byxdress. Skärningen är ändrad, axlarna är prydda av svarta stenkristaller och silvriga fransar. Ett undantag är Helena Papariozu som helt bytt outfit till svarta skinnleggings och randig skjorta i guld och svart.

En populär liten tjej gör comeback, och får träffa sin idol. Hon hinner också läxa upp en av programledarna i vad internationella kvinnodagen går ut på. Clara Henry verkar ha sparat det bästa till sist - och har bra punshlines. Nour El-Refai och Anders Jansson gör sin egen version av You och summerar sin tid ihop under programledartiden och tacken avlöser varandra.

Under genrepet strular poängräkningen redan när det första landet i internationella juryn ger sina röster - något som absolut inte får hända när det verkligen gäller. Småsnack om Italien funkar inte när alla sitter på helspända i väntan på resultatet.

SVT presenterade stolt tidigare i veckan att det blir en ABBA-hyllning i mellanakten. ABBA kan aldrig bli fel och visst blir det skönsång och stilfullt, men inte lika mycket fart som väntat med tanke på vilken repertoar man kunnat välja ur. En välkammad Robin Stjernberg sjunger "Thank you for the music" och den regerande mästaren avslutar med att ta upp sångfågeln på scenen. Återstår att se vem han ska lämna över den till.

Marcus Haraldsson
Emma Ståhl
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons