Annons
Nöje

Syskonen Dreijer följer upp hyllade "Deep cuts"

The Knife gjorde 2003 års mest hyllade svenska platta med ett hållbarhetsdatum utöver det vanliga. Två år senare letar sig "Deep cuts" fortfarande ut i världen, men nu jobbar syskonen Dreijer äntligen på en uppföljare.
Nöje • Publicerad 26 januari 2005
Karin och Olof Dreijer jobbar med en uppföljare till hyllade "Deep cuts". Ett album kan vara klart i oktober. arkivbild: Pressens Bild
Karin och Olof Dreijer jobbar med en uppföljare till hyllade "Deep cuts". Ett album kan vara klart i oktober. arkivbild: Pressens BildFoto: 

Även om det varit tyst om Göteborgsduon The Knife ett tag betyder det inte att Karin och Olof Dreijer tagit ledigt från musiken.

Den hårt arbetande syskonduon driver det egna skivbolaget Rabid Records, är aktuella med en remix på Stina Nordenstams "Parliament Square" och släpper snart den två år gamla singeln "You take my breath away" i England. Senaste albumet "Deep cuts" ska också vidare ut i Europa, bland annat till Tyskland, Italien och Spanien. – Det kan ju kännas lite segt att de ligger så långt efter. Samtidigt kan det vara skönt att det får ta tid. Att det inte, pang, blir en jättegrej och så, pang, rakt ner igen, säger Karin Dreijer.

Annons

Det var för två år sedan svenska folket föll för duons skruvade, feministiska elektropop, inspirerad av allt från Kate Bush till Le Tigre. The Knife fick också en grammis för årets popgrupp. Framgångarna har dock inte påverkat vare sig arbetstakt eller sättet att jobba.

– Förra skivan tog åtta månader att göra och jag tror det kommer ta minst lika lång tid att göra nästa eftersom vi programmerar alla låtar. Det är lite som att lägga ett pussel där man lägger till och drar från tills det känns färdigt.

Att följa upp ett kritikerhyllat album brukar vara förenat med extra press, men Karin säger lugnt att den största pressen sätter de nog själva.

– Jag tycker att man ställer högre krav på sig själv ju längre man håller på. Man vill hela tiden göra något som känns bättre än den förra plattan. Ett nytt album är planerat till oktober, men det är inte omöjligt att det blir försenat. The Knife är efterfrågade som producenter och remixare. Bland annat har de producerat en låt på Robyns kommande album.

– Vi försöker säga nej till det mesta, men ibland får man så roliga förfrågningar att det inte går att säga nej.

Karin och Olof Dreijer ska också ge ut First Floor Power-sångerskan Jenny Wilsons solodebut på egna Rabid Records.

– Vi har hela tiden sagt att vi inte ska släppa andra artister på skivbolaget för att det är så jobbigt, men vi var bara tvungna. Jenny gör fantastisk musik. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

musik
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons