Annons
Nöje

Ta kontroll över ditt kontrollbehov

Nöje • Publicerad 2 maj 2005
041111 Sofia Bergström är nöjeskrönikör på Allehanda. BILD: Claes Nyberg
041111 Sofia Bergström är nöjeskrönikör på Allehanda. BILD: Claes NybergFoto: 

@01 Anfang krön:När Dr Phil dök upp i rutan undrade jag varför ingen hade tänkt på det brillianta konceptet förut – gratis terapi i tv. Idag är Dr Phils glansigaste dagar över. Det märker man på att programmet innehåller mer och mer reklam för Phils böcker. Det gäller att krama ut så mycket pengar som möjligt innan programmet är helt dött.

Men samtidigt har vi-hjälper-dig-mot-ett-lyckligare-liv-programmen fullkomligt exploderat i rutan. Ja men kolla in denna ström: Fab 5, Par på prov, Nannyakuten, Expedition storstädning, Biggest loser, Roomservice och vad heter den där serien där Dr Phils snart lika skallige son bygger om ett helt hus samtidigt som familjen får snabbterapi av pappa? Just det: Familjeakuten.

Annons

Amerikanarna och britterna älskar att sälja dessa serier till oss. I USA verkar själva grejen med att ge bort saker vara något man vill trycka på i program efter program. Detta kan man framförallt se i Familjeakuten. Där är det viktigt att familjen på slutet tittar på det färdiga huset samtidigt som de gapar så stort att man skulle kunna trycka in en rugbyboll i deras käft utan problem.

Jag tror det fungerar, i alla fall i USA där avundsjukan är mindre än i Sverige. Att låta drömmen gå i uppfyllelse tröttnar man aldrig på.

Det är dock inte alltid som slutresultatet sätts i fokus. I bland är det i stället skräckexemplen som är den största förtjusningen. Roligast blir det i Expedition storstädning. Då åker tanterna Kim och Aggie runt till de äckligaste hem man kan tänka sig.

Halva programmet handlar om hur snuskigt det är och hur nära damerna är att kräkas. Jag har dock inte sett så långa sammanhållna bitar av programmet. Har familjen hund kan man nämligen vara säker på att denne har rastat sig själv i dubbelsängen. Eftersom jag har problem med att se hundbajs på huvudkuddar bruka jag byta kanal då.

Den stora behållningen med dessa förvandlingsprogram tror jag emellertid inte ligger i äckelchockerna eller drömmen som blir verklighet.

Jag tror att den främsta anledningen till att dessa program blir populära är att de speglar vårt behov av att ta kontroll över våra liv. Om det är något vi är rädda för i dag så är det att inte ha koll på vår familj, karriär eller kropp. Vi tycker att anorexia är hemskt, men det är ändå högre status att självsvälta än att låta fettvalkarna svämma över. Att ha kontroll över sin hunger är alltid imponerande. Det är också mer status att vara på gränsen till utbränd än sysslolös. Att ta kontroll över sin trötthet visar på karaktär och styrka.

Och i tv kan man få den kontrollen. I Nannyakuten kan barnen förvandlas från tjejen i Exorcisten till barnen i Sound of music på en vecka. I Roomservice blir den trista svenssonlyan ett inredningsreportage på fyra dar.

Tidsfaktorn är alltid viktig att visa. Tänk dig! Du är bara några dagar från total kontroll.

Detta får mig i stället att längta till en värld i kaos. Tänk vad skönt att släppa kontrollen. Gärna fort. Kanske kommer det okontrollerade tv-program i framtiden. Då vi får lära oss att chansa när vi köper mat, blunda när vi inreder och låta främlingar uppfostra våra barn. Ingenting säger att resultatet skulle bli sämre. Jag vet inte om vi skulle bli lyckligare, men i alla fall inte utbrända.

Sofia Bergströmväntar ivrigt på att någon ska göra "Hippieakuten" – där Dr Phil och hans son lär sig spänna av.

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons