Nöje

Tio svenska bidrag till final

Förutom "Euphoria" med Loreen finns det hela nio andra bidrag i schlager-EM med svenska låtskrivare. Alla har kvalificerat sig till finalen. Det är alltså tio "svenska" låtar som tävlar om segern. Vilket är rekord.
Nöje • Publicerad 25 maj 2012

Det är en svårslagen svensk framgång i schlager-EM:s historia. Hela tio låtar i lördagens final kommer helt eller delvis att vara skrivna av svenskar.

Förutom Loreens "Euphoria" är favorittippade låtar från Irland, Italien, Norge, Cypern och Grekland blågula, liksom bidragen från Spanien, Malta, Storbritannien och hemmanationen Azerbajdzjan.

Även om bidragen tävlar för Europas länder så finns det inga formella regler som kräver att nationerna måste representeras av sina egna medborgare. 1988 vann till exempel kanadensiskan Celine Dion för Schweiz och det är relativt vanligt svenska låtskrivare tävlar för andra länder i schlager-EM. Det brukar vara en handfull per år.

Men så många som tio stycken svenska bidrag har det aldrig varit.

Bidragen från Italien, Spanien, Storbritannien och Azerbajdzjan var direktkvalificerade för finalen, medan de sex övriga gick dit via semfinalerna.

Här är de utländska låtarna med svensk anknytning

Irland. Jedward: "Waterline". Låten är skriven av svenske Nick Jarl och Sharon Vaughn.

Italien. Nina Zilli: "L'amore è femmina". Låten är skriven av Nina Zilli, svenskarna Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist och Frida Molander och amerikanen Charlie Mason.

Norge. Tooji: "Stay". Låten är skriven av norske Tooji tillsammans med svenskarna Peter Boström och Figge Boström.

Spanien. Pastora Soler: "Quédate conmigo". Låten är skriven av Thomas G:son, Tony Sánchez-Ohlsson och Erik Bernholm.

Grekland. Eleftheria Eleftheriou: "Aphrodisiac" Låten är skriven av de svenska låtskrivarna Dimitri Stassos, Mikaela Stenström and Dajana Lööf.

Cypern. Ivi Adamou: "La la love". Låten är skriven av Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka och Viktor Svensson.

Malta. Kurt Calleja. "This is the night". Låten är skriven av Kurt Calleja, Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås.

Storbritannien. Engelbert Humperdinck: "Love will set your free". Svensken Martin Terefe är en av låtskrivarna.

Azerbajdzjan. Sabina Babajeva: "When the music dies". Skriven av svenskarna Anders Bagge, Sandra Bjurman, Stefan Örn och Johan Kronlund.

Emilie Ekelund
TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.