Annons
Nöje

Unik dominans inför Filmgalan

Nöje • Publicerad 21 januari 2005

"Så som i himmelen". "Fyra nyanser av brunt". "Masjävlar". Tre spelfilmer dominerar totalt inför den tv-sända Guldbaggegalan på måndag.

– Något liknande har aldrig hänt förut, säger filmprofessorn Leif Furhammar.

Annons

Gjordes det bara tre bra filmer i Sverige år 2004? Vad hände med uppmärksammade produktioner som "Hip hip hora", "Populärmusik från Vittula" och "Gitarrmongot"? Var inte birollsinnehavarna i någon annan film värda en bagge?

När årets nomineringar presenterades var det till en märkbar fläkt från höjda ögonbryn i Filmsverige. Den enda spelfilm som lyckades tränga sig in i de tres gäng var "The queen of Sheba's pearls" som nominerades för bästa foto.

– Juryn var oerhört enhällig i sin uppfattning. Det är de tre som är i särklass i år. Det är nog inte ofta vi har haft en liknande bild, sa Sam Nilsson, Guldbaggejuryns ordförande.

– Det fanns många intressanta filmer också bland dem som inte blev nominerade, men visst kan man säga att de här tre var ovanligt bra. Guldbaggejuryn består av drygt trettio representanter från Filminstitutet och olika organisationer, främst fackliga, inom filmbranschen. Juryn diskuterar inte sinsemellan utan lägger sina röster slutet och anonymt.

Nils-Petter Sundgren, nestorn bland Sveriges filmjournalister, tror att en resonerande jury hade kommit fram till ett annat resultat:

– När det är många som röstar anonymt är det lätt att resultatet dras mot mitten och blir slätstruket. Okej, "Fyra nyanser" är en svårare film, men den är undantaget som bekräftar regeln.

I Guldbaggens barndom utsågs pristagarna av Filminstitutets "kvalitetsjury" som hade ett speciellt poängsystem för att bedöma filmernas konstnärliga värde. Göran Gunér på organisationen Sveriges regissörer är inte främmande för att återinföra ett liknande system.

– Det var en bra modell. Om man vill producera värdefull film måste man ha kriterier för vad som är värdefullt. (TT Spektra)

Erik Helmerson

film
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons