Annons
Nöje

Upptäcktsresanden De Geer

Carl Johan De Geer har många titlar och yrken: baron, konstnär, fotograf, scenograf, filmare, tyg- och tapetdesigner, trombonist och författare.
Nöje • Publicerad 8 oktober 2008
Foto: 

När jag läste hans nya bok, Jakten på nollpunkten - En roman om mig själv(Bonniers), undrade jag nyfiket vilket slott han växte upp på, hos sina farföräldrar. Som en annan Åke Holmberg (se Ture Sventon i Paris) skriver han om ett litet skånskt slott och jag tror han använder ordet ödsligt.

Sällan eller aldrig, varken här eller tidigare, har slottet namngivits. Det står att farfar, som plötsligt slutade som riksdagsman och blev landskapsmålare, köper färger i Kristianstad, så slottet bör ligga i trakten. Kan det vara Hanaskog, ett slott så litet att det kallas herrgård? Vilket innebär att folkskolan, där Carl Johan gick, låg i Kviinge. Detta under rubrik: Onödigt vetande men ganska kul. Fast det var något helt annat i romanen som jag tänkte ta upp...

Annons

Åke Holmberg hade ju en medskapare till böckerna om Ture Sventon, privatdetektiv. Nämligen tecknaren Sven Hemmel, annars lärare i Lund. Den unge Carl Johan hoppades att han som vuxen skulle kunna teckna som Hemmel. "Det", skriver han, "kan dock ingen lyckas med." I 40-årsåldern kom Carl Johan till Skillinge på Österlen. Där hade Sven Hemmel, nu pensionär, ett litet hus. Carl Johan ville men vågade inte knacka på. Vad skulle han säga till sin idol?

De Geer och Håkan Alexandersson - de har bland annat gjort tv-serierna Tårtanoch Dr Krall- köpte filmrättigheter till Upptäcktsresanden Karlsson, en barnbok som Hemmel både skrev och tecknade. Det blev ingen film. De "fann innehållet rasistiskt och fördomsfullt". Inte alls mitt minne av boken! Så jag beställer Upptäcktsresanden Karlsson på biblioteket, tittar och läser igen.

Sven Hemmel berättar om Karlsson som reser ut och upptäcker världen: Urskogen, Pampas, Klippiga Bergen... Vad är fördomsfullt? Ja, rasistiskt? Att en av Karlssons följeslagare är en "neger" som heter Sambo. Skildringen av Amerikas indianer, som han också blir vän med.

Det var berättelser i tiden, från 40- och 50-talen, men också mot tiden. Hemmel bekräftar väl inte fördomarna? Neeej, med sin lågmälda humor, inte olik Åke Holmbergs, pekar han ut och ifrågasätter dåtidens (och sina egna) fördomar. Läsvärd än idag och många teckningar håller samma klass som i Sventon-böckerna. Sven Hemmels berättelser om Upptäcktsresanden Karlsson är en liten klassiker i svensk barn- och ungdomslitteratur. Så Carl Johan, beställ på biblioteket och läs en gång till, du också!

Årets Nobelpristagare i litteratur: Joyce Carol Oates. Äntligen! Eller?

bengt@mediaimorronidag.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons