Annons
Nöje

Var det egentligen bättre förr?

I år är det 40 år sedan ABBA slog igenom genom att vinna Melodifestivalen med ”Waterloo”. Detta firas i årets stora finalnummer som Robin Stjernberg berättar mer om i en intilliggande artikel.
Nöje • Publicerad 8 mars 2014
Vinnarna 1974. ABBA hyllas i kvällens final. Googla och lyssna när inte såå skönsjungande ABBA framför ”Waterloo” – nu på svenska.Foto: Foto: OLLE LINDEBORG

Den som youtubar 1974 års Melodifestival tänker sig nog för en extra gång innan man spyr galla över årets moderna schlagerfest.

En snustorr programledare med mer fusklapps- än publikkontakt, ackompanjerad av smörig pianobarskomp (?)! En Lasse Berghagen som stoppas halvvägs fram till mikrofonen när gitarrsladden fastnar. En psykotisk flumproggare (fantastiska Lena Bergqvist !), Östen Warnerbrings glas-ögonsrekord till hemstickad ylle- kofta och ett röstförfarande som bör ha gett tv-tittarna en seriös släng av narkolepsi.

Annons

Men tydligen inte studiopubliken, deras oooande när ”Waterloo” gång för annan får rekordhöga poäng är riktigt uppiggande.

Liksom utlottandet av en kassettbandspelare till brevtippande tittare på Margaretagatan 2, åtta trappor, i Boden. Och vinnarkuvertet på svindlande 1 000 kronor – att delas mellan textförfattare och låtskrivare.

Till sist, enkel matematik:

Lex Robin. Med ett nummer som sticker ut i bidragssmeten med sin överlägsna kvalitet och genuinitet är Sanna Nielsens framförande av ”Undo” internationella juryns givna val. Som dessutom tar en storskopa av folkets röster. Saken är biff.

Sångfågeln blir i Skåne.

Marcus Haraldsson
Lisa Appelqvist, Nöjesredaktör Skånemedia
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons