Annons
Nöje

Wallander belönat med brittiskt TV-Pris

Nöje • Publicerad 13 oktober 2010
Krister Henriksson.
Krister Henriksson.Foto: 

Det är inte bara Kenneth Branaghs Wallander som går hem i Storbritannien. Nu har den senaste serien svenska Wallanderfilmer kammat hem tv-priset "The Crime Thriller Award".

YSTAD

Annons

Krister Henriksson och gänget hade konkurrens om titeln från de amerikanska serierna "Damages" och "The Good Wife". Men när tv-galan "The Specsavers thriller Awards 2010" sändes på brittisk tv i tisdags kväll, stod det klart att Wallander dragit det längsta strået. De tretton nya Krister Henriksson-filmerna vann priset i klassen bästa utländska kriminaldrama, en titel som bland annat den hyllade amerikanska polisserien "The Wire" belönats med tidigare.

– Det är ett bevis på att vi gör bra filmer som uppskattas även i engelskspråkiga länder, där det tidigare varit svårt att få bra visningstider och uppmärksamhet för produktioner på andra språk, säger Mikael Wallén, vd på produktionsbolaget Yellow Bird.

Crime Thriller Awards, som belönar både film, tv och litteratur, delas ut av den brittiska tv-kanalen ITV tillsammans med The Crime Writers Association.

De tretton nya Wallander-filmerna har visats i Storbritannien på BBC4. I Sverige har de släppts på dvd, och kommer att visas på TV4 under våren 2011.

Enligt Mikael Wallén pågår det just nu "en liten diskussion" med Henning Mankell om eventuella uppföljare i serien med Henriksson-Wallander.

– Det har ju kommit en ny bok. Och det är klart att på något sätt skulle man ju vilja filmatisera den.

– Men det har inte kommit så långt, säger Mikael Wallén.

Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons