Annons
Nyheter

126 000 färre operationer under pandemin

Vård • Publicerad 15 juli 2021
Pandemin har tvingat vården att prioritera ner vissa planerade operationer. Arkivbild.
Pandemin har tvingat vården att prioritera ner vissa planerade operationer. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronapandemin har lett till att drygt 126 000 färre operationer har genomförts i Sverige, jämfört med ett normalår. Det rapporterar SVT Nyheter, som sammanställt siffror från det nationella kvalitetsregistret Spor, som för statistik över operationer i Sverige.

Belastningen i vården har lett till ökade väntetider för ej akuta operationer, vilket har varit en konsekvens av de omfördelningar av personal som har skett under pandemin, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner.

Annons

– Väldigt många av de personer som behövs för att genomföra vanliga operationer har behövts för att klara av den akuta covidhanteringen, säger hon till SVT.

Det är framförallt ortopediska operationer, ögonoperationer och rekonstruktioner efter akuta tillstånd som skjutits upp, enligt Spak.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons