Annons
Nyheter

133 nya dödsfall med covid-19

133 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har därmed 7 200 smittade avlidit i landet.
Coronaviruset • Publicerad 8 december 2020
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.Foto: Claudio Bresciani/TT

Totalt har 297 732 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– Det ser ut att närma sig en platåfas i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten på dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Annons

Tegmark Wisell säger vidare att det scenario Folkhälsomyndigheten ser just nu har en förmodad kulmen under mitten av december, men att ingenting är spikat på grund av det.

– Den kan mycket väl inträffa under julhelgen.

Sjukvården fungerar

När det gäller hur sjukvården klarar av belastningen säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen att sex av landets regioner befinner sig i förstärkningsläge, att tio är uppe i stabsläge och fem befinner sig i normalläge.

– Tjugo regioner rapporterar att de väntar försämring i framtiden på både kort och lång sikt.

Sandwall säger att landets nationella intensivvårdskapacitet är 19 procent av den normalt maximalt tillgängliga. Hon poängterar också att den som är sjuk ska söka vård.

– Sjukvården fungerar, säger hon.

Råd för julen

Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad kommenterade under presskonferensen de nya allmänna råd som träder i kraft den 14 december och som regeringen presenterade vid en presskonferens tidigare på tisdagen. Den nya allmänna råden gäller över jul och nyår.

– Det vi trycker på är det personliga ansvaret. Alla har en skyldighet att tänka igenom hur man riskerar att smitta andra.

Handla ensam

Bråstad poängterar att den som ämnar fira jul med någon som man inte bor med måste se till att detta sker på ett smittsäkert sätt. Detsamma gäller resor.

– Undvik nya kontakter på ditt resmål. Om du ska handla, gå och handla ensam om det går.

För idrott, kultur och fritid så kvarstår många av de redan existerande riktlinjerna – bland annat att avstå från träning, matcher, läger och cuper.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons