Annons
Nyheter

Åklagaren: Stärkt misstanke mot terrorhäktade

En femtonårig pojke har häktats misstänkt för stämpling till terroristbrott efter Säpos insats i tisdags. Även tre män har häktats – samtidigt som en har försatts på fri fot.
Åklagare Lars Hedvall säger att misstankarna mot dem har stärkts sedan gripandet.
Brott • Publicerad 7 april 2023
Eskilstuna tingsrätt höll häktningsförhandlingar i ärendet under långfredagen.
Eskilstuna tingsrätt höll häktningsförhandlingar i ärendet under långfredagen.Foto: Jessica Gow/TT

Tre män och en 15-årig pojke har häktats för stämpling till terroristbrott. Pojken och de tre männen, som är i åldrarna 24, 25 och 29, nekade till misstankarna som riktades mot dem.

Åklagare Lars Hedvall vid Riksenheten för säkerhetsmål i Stockholm säger att han är nöjd med långfredagens häktningsförhandlingar i Eskilstuna tingsrätt.

Annons

– Det här har varit ett underrättelse- och utredningsarbete som har varit stort, och lett till att vi har gripit fem personer. Nu har jag presenterat vårt material för tingsrätten, och av de fem har fyra häktats. Jag är nöjd med det, vad gäller den femte är det bara att konstatera att tingsrätten har gjort sin bedömning av materialet, och vi får titta på det och gå vidare, säger Hedvall till TT.

Ingen av dem misstänks för andra brott än just stämpling. Stämplingsbrottet, som är en form av förberedelse till brott, ska ha pågått från den 1 juni 2022 fram till dess att personerna greps tidigare i veckan. I 15-åringens fall inleddes den påstådda brottsligheten först den 30 augusti i fjol, enligt misstankarna.

Tingsrätten beslutade att inte häkta en 23-årig man eftersom bevisningen mot honom inte var tillräcklig för att hålla honom frihetsberövad.

– Han är fortfarande misstänkt och aktuell i utredningen, säger Hedvall.

Koordinerad insats

De fem greps på tisdagsmorgonen av polisens nationella insatsstyrka i en koordinerad insats i Eskilstuna, Linköping och Strängnäs, och anhölls senare som skäligen misstänkta, den lägre av de två misstankegraderna. Men när de begärdes häktade – och senare häktades – var det för den högre misstankegraden på sannolika skäl.

– Vi har bedrivit ett förundersökningsarbete under den här tiden, och då får man ny information och gör husrannsakningar, och det har lett till att våra misstankar har stärkts. Sedan kan jag egentligen inte kommentera i detalj eller på individnivå, där hänvisar jag till förundersökningssekretessen, säger åklagare Lars Hedvall.

23-åringen som försattes på fri fot är misstänkt utifrån den lägre misstankegraden, enligt åklagaren.

Den 15-årige pojken gav ett osäkert intryck under häktningsförhandlingen, och sneglade återkommande på journalisterna som följde rättegången från åhörarplats. Hans försvarare Ninmar Poli vill inte kommentera hur pojken förklarar misstankarna som riktas mot honom.

– Han förnekar brott, i övrigt kommer jag inte säga så mycket mer än så. Det råder förundersökningssekretess och finns restriktioner som sätter begränsningar för vad försvaret kan bemöta, det är det vi har att förhålla oss till, säger Poli till TT.

Högst tre månader

Åklagaren motiverade häktningen av pojken med att han riskerar att inte kunna övervakas tillräckligt, exempelvis av sociala myndigheter, om han försätts på fri fot. Hans ålder innebär dock att han inte får sitta häktad längre än tre månader.

Annons

– Det är vi inte nöjda med såklart, förnekar man brott är man inte nöjd med ett häktningsbeslut, säger Poli.

TT: Hur ser du på att han häktas med tanke på hans ålder?

– Jag vill inte kommentera det, men man är såklart än mindre nöjd när det rör sig om en ung person, säger Poli.

Åklagare Lars Hedvall medger att det är "helt riktigt att det finns starka skäl att inte ha så unga personer häktade".

– Naturligtvis är det så att det är en åtgärd som man inte vill ta till i första hand, men när de specifika omständigheterna föreligger är det berättigat, säger han.

"Internationella kopplingar"

Susanna Trehörning, biträdande enhetschef för kontraterrorism på Säpo, uppgav i samband med gripandet att bedömningen var att de fem har kopplingar till terrororganisationen IS, men att ett attentat inte var omedelbart förestående.

– Vi bedömer att det finns internationella kopplingar, närmare bestämt terrororganisationen IS, sade Trehörning.

Det aktuella ärendet är enligt Säpo ett av flera som man arbetat med efter den högerextreme politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning utanför Turkiets ambassad i januari.

Fakta: Stämpling

Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons