Annons
Nyheter

15 punkter: Kungens 50 år som regent

Kungen har gjort en rad uppmärksammade uttalanden genom åren – men också hyllats för sin medkänsla under tsunamikatastrofen 2005.
Här är 15 viktiga händelser under kung Carl Gustafs fem årtionden som regent.
Kungligt • Publicerad 13 september 2023
Ett stort pressuppbåd mötte kungen när han höll pressträff vid den årliga älgjakt på Hunneberg i november 2010. Boken "Den motvillige monarken" hade nyligen släppts och han sade sig inte kunna kommentera något han inte läst, men att familjen sett rubrikerna och valt att "vända blad". Arkivbild.
Ett stort pressuppbåd mötte kungen när han höll pressträff vid den årliga älgjakt på Hunneberg i november 2010. Boken "Den motvillige monarken" hade nyligen släppts och han sade sig inte kunna kommentera något han inte läst, men att familjen sett rubrikerna och valt att "vända blad". Arkivbild.Foto: Erik Abel/TT
Kungen gifter sig med Silvia Sommerlath i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 1976. Arkivbild.
Kungen gifter sig med Silvia Sommerlath i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 1976. Arkivbild.Foto: Pressens Bild/SCANPIX/TT
Kungen får hård kritik för statsbesöket i Brunei 2004. Här ses han med sultan Hassanal Bolkiah under en bankett i palatset Istana Nurul Iman. Arkivbild.
Kungen får hård kritik för statsbesöket i Brunei 2004. Här ses han med sultan Hassanal Bolkiah under en bankett i palatset Istana Nurul Iman. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Kungen håller sitt hyllade tal vid en ceremoni i Stockholm stadshus den 10 januari 2005 med anledning av tsunamikatastrofen. Arkivbild.
Kungen håller sitt hyllade tal vid en ceremoni i Stockholm stadshus den 10 januari 2005 med anledning av tsunamikatastrofen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

15 september 1973: Blir Sveriges kung när farfar Gustaf VI Adolf avlider och antar valspråket "För Sverige – i tiden".

12 mars 1976: Förlovar sig med Silvia Renate Sommerlath och svarar i en numera ikonisk intervju med SVT på frågan hur det gick till när de träffades: "Det var någonting som sade 'klick' och sedan dess har det sagt 'klick' hela tiden". Paret gifter sig den 19 juni samma år i Storkyrkan.

Annons

14 juli 1977: Prinsessan Victoria föds som första barn till ett regerande kungapar i Sverige sedan 1807. Kungen säger sig dock vara emot kvinnlig tronföljd eftersom "jobbet är för tungt för en flicka".

13 maj 1979: Kronprins Carl Philip föds. Den 1 januari 1980 ändrades successionsordningen – äldsta barnet, oavsett kön, ärver tronen – vilket innebär att Victoria blir kronprinsessa. Kungen är starkt kritisk till den retroaktiva lagstiftningen och kallar än i dag beslutet "förfärligt" och "inte klokt".

10 juni 1982: Prinsessan Madeleine föds.

1989: Kritiserar Norges säljakt. ”Om inte Gro Harlem Brundtland kan ta hand om sälproblemen så undrar jag hur ska hon ska kunna ta hand om det norska folket”, säger kungen på statsbesök i Nya Zeeland.

2004: Får stark kritik för sitt statsbesök i sultanatet Brunei och sina positiva omdömen om envåldshärskaren. "Han har ju en kolossal närhet till folket". "Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig", sade kungen bland annat. Delar av uttalandet visar sig sedan ha inspirerats av information som kungen fått från UD.

10 januari 2005: Håller ett känslosamt och hyllat tal i samband med en ceremoni för att hedra de omkomna efter tsunamikatastrofen i Sydostasien, där han främst vänder sig till de barn som förlorat en förälder.

2008: Uttalar sig om att vargarna i de svenska skogarna är på väg att bli för många. Bland annat Världsnaturfonden, där kungen är ordförande i förtroenderådet, menar att kungen borde hålla sig borta från politiskt känsliga frågor.

2010: Boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” med uppgifter om både sexklubbsbesök och kaffeflickor slår ner som en bomb. Vid en välbesökt pressträff i samband med älgjakten säger kungen: ”Med tanke på rubrikerna har jag pratat med min familj och drottningen och vi vänder blad och ser framåt i stället".

23 februari 2012: Första barnbarnet och en blivande ny tronföljare, prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary, föds.

2016: Ifrågasätter i en intervju med DN det planerade bygget av Nobelcenter på Blasieholmen. För stort, för fult, fel färg och framför allt på fel plats, är något av kritiken som kan läsas mellan raderna.

Annons

2020: Beskriver i SVT:s "Året med kungafamiljen" 2020 som ett "fruktansvärt år" och anser att Sverige misslyckats med coronahanteringen. "Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med", säger kungen.

20 februari 2023: Genomgår en planerad titthålsoperation i hjärtområdet.

15 september 2023: Firar 50 år på tronen och är därmed den svenske regent som suttit längst på sin post.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons