Annons
Nyheter

100 000 utan trygghetslarm efter haveri

100 000 personer i 150 svenska kommuner står utan trygghetslarm efter att tjänsten havererat vid midnatt. Anhöriga uppmanas i stället att ringa och stämma av.
Företaget bakom tjänsten har hittat orsaken till driftstörningen men vill inte berätta vad det är.
Vård • Publicerad 23 mars 2023
Många kommuner har just nu problem med trygghetslarmen. Arkivbild.
Många kommuner har just nu problem med trygghetslarmen. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi vill gärna inte gå in i det, det är ett internt ärende. Men vi kan lova att vi gör vårt absolut yttersta för att lösa det här, säger Maria Khorsand, vd på Careium.

Över 150 kommuner påverkas av problemen med trygghetslarmen. Störningen uppstod under natten mot torsdagen och berör bland annat Gotland, Söderköping, Eskilstuna, Falköping, Hylte, Piteå och Trelleborg.

Annons

– Våra system är sådana att vi märker direkt när något inte stämmer, så vi förstod tidigt att det fanns stora driftstörningar och sammankallade krisgruppen vid ett-tiden, säger Martin Puumalainen, Sverigechef på Careium.

De berörda kommunerna har kontaktats och ombetts aktivera sina respektive krisberedskapsfunktioner.

– Det här är allvarligt, för att det gäller ju människor. Vi jobbar så snabbt som möjligt med alla tillgängliga resurser, säger Maria Khorsand.

Anhöriga uppmanas att ringa och säkerställa att allt är bra.

Careium meddelar på torsdagseftermiddagen att de har hittat orsaken till problemet och att de jobbar med en lösning.

Det finns dock ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons