Annons
Nyheter

16-åring nekar till mordförsök vid skolattack

Den 16-åring som misstänks ha utfört knivattacken på en skola i Kristianstad erkänner grov misshandel, men han häktades misstänkt för mordförsök.
Brott • Publicerad 13 januari 2022
Polis var på plats i Kristianstads tingsrätt när en 16-årig pojke häktades misstänkt för två fall av mordförsök i samband med en knivattack på en gymnasieskola i staden.
Polis var på plats i Kristianstads tingsrätt när en 16-årig pojke häktades misstänkt för två fall av mordförsök i samband med en knivattack på en gymnasieskola i staden.Foto: Johan Nilsson/TT
Björn Attnarsson, försvarsadvokat till 16-åringen, efter häktningsförhandlingen i tingsrätten i Kristianstad.
Björn Attnarsson, försvarsadvokat till 16-åringen, efter häktningsförhandlingen i tingsrätten i Kristianstad.Foto: Johan Nilsson/TT
Tingsrätten gick på åklagaren Pernilla Tallingers linje och häktade 16-åringen för mordförsök.
Tingsrätten gick på åklagaren Pernilla Tallingers linje och häktade 16-åringen för mordförsök.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 16-årige pojken häktades på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord på NTI-gymnasiet i Kristianstad i måndags. En elev på skolan, född 2005, skadades svårt, och en lärare i 50-årsåldern blev lindrigt skadad.

Bara sju minuter efter larmet kunde 16-åringen gripas. När han häktades av Kristianstads tingsrätt på torsdagen erkände pojken grov misshandel, men han nekade till att det ska röra sig om mordförsök.

Annons

– Det är av anledningen att han har inte haft något uppsåt eller tanke om att försöka döda någon, säger Björn Attnarsson.

Delade mordfilmer

Tonårspojken ska vara vän med den 15-årige pojke som dömts till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år sedan han knivhuggit en lärare på en skola i Eslöv i augusti i fjol. I utredningen om den skolattacken förhördes 16-åringen som vittne.

– Det enda jag kan säga är att de har haft en kontakt med varandra, säger Björn Attnarsson.

I förhör berättade 16-åringen att de två känt varandra i flera år och hade en "mörk humor". De kunde "skämta om saker som inte är socialt acceptabelt", till exempel nazism eller rasism.

16-åringen sade vidare i förhör att de delade filmer som folk gjort medan de begått massmord. De hade även synkat filmerna med musik.

– Jag är inte alls insatt i målet kring knivskärningen i Eslöv, men självklart tittar vi vitt och brett på olika aspekter på den här gärningen. Och är det så att det finns en koppling kommer vi titta närmare på den, säger Pernilla Tallinger, som är åklagare i utredningen kring fallet i Kristianstad.

TT: Vad kan du säga om motivbilden?

– Det är den vi håller på att utreda. Vi tittar på planeringen, motivet och uppsåtet, säger Tallinger.

Motsatte sig häktning

I nuläget är 16-åringen inte misstänkt för brott mot några andra personer. Tingsrätten har även fattat beslut om att han ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Försvaret motsatte sig att tonårspojken skulle häktas.

Annons

– Han har ju erkänt grov misshandel, det vill säga att han har utdelat de här två knivhuggen. Då har vi från försvarets sida åtminstone svårt att se hur han skulle kunna undanröja några bevis eller försvåra sakens utredning, säger Björn Attnarsson.

Under alla förhållanden är det inte proportionerligt med häktning med tanke på pojkens ålder, säger advokaten.

– Man kunde ha ordnat betryggande övervakning på annat sätt, genom socialtjänstens försorg, säger Attnarsson, som ska ta ställning till om häktningen ska överklagas.

En placering på ett ungdomshem i regi av Statens institutionsstyrelse (Sis) skulle inte vara tillräckligt, anser åklagarsidan.

– Sis-hemmet kan begränsa kontakterna med omvärlden, men kan inte ta bort kontakterna helt och hållet, säger Pernilla Tallinger.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons