Annons

16 saudier nekas inresa i USA

USA/Saudiarabien • Publicerad 9 april 2019
Den saudiska journalisten Jamal Khashoggi dödades i höstas på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet. Arkivbild.
Den saudiska journalisten Jamal Khashoggi dödades i höstas på det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Sexton saudiska medborgare nekas inresa i USA på grund av inblandning i mordet på den saudiska journalisten Jamal Khashoggi, meddelar USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Trumps regering har kritiserats för hur den har hanterat det uppmärksammade mordet. Den amerikanska senaten har däremot i en resolution, med stöd av underrättelsetjänsten CIA:s slutsatser, pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som direkt ansvarig.

Annons

USA:s utrikesdepartement har tidigare återkallat visum för ett tjugotal saudiska medborgare och fryst 17 personers ekonomiska tillgångar.

Jamal Khashoggi levde i exil i USA och skrev bland annat kolumner i Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året, där han var för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig.

Den saudiska regimen säger att mordet utfördes av agenter och hävdar att elva personer har ställts inför rätta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons