Annons
Nyheter

18 misstänkta i stor penningtvättshärva

Drygt 28,5 miljoner kronor misstänks ha tagits ut från bankomater i Göteborg i en stor penningtvättshärva.
18 personer är misstänkta för ekobrott, varav två huvudmän är häktade.
Brott • Publicerad 13 april 2023
Ett tillslag mot en omfattande penningtvättshärva har gjorts av Ekobrottsmyndigheten och polisen i Göteborg. Arkivbild.
Ett tillslag mot en omfattande penningtvättshärva har gjorts av Ekobrottsmyndigheten och polisen i Göteborg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ägaren till en livsmedelsbutik i Göteborg märkte under sommaren 2022 hur ett antal personer tog ut stora summor pengar från bankomaterna i anslutning till butiken.

Det blev början på en stor utredning om misstänkta grova ekobrott som leds av Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Göteborg.

Annons

"Vad gäller brottsupplägget misstänker vi att pengar som har genererats av annan brottslighet, har inbetalats och sedan skickats i flera olika led, via Polen, för att slutligen kunnat tas ut från bankomater i Göteborgsområdet", säger Tom Lilja, utredningsledare vid EBM i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Syftet misstänkts ha varit att tvätta drygt 28,5 miljoner kronor, vilka sedan använts för att betala svart arbetskraft inom byggbranschen.

Pengarna, som kommer från ett antal bankkonton i samma polska bank, togs ut under perioden januari 2022 till februari 2023.

De 18 misstänkta personerna är i huvudsak medborgare i Polen och Ukraina, och vissa var kända av polisen sedan tidigare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons