Annons
Nyheter

2 400 gripna efter nederländsk klimatprotest

Nederländerna • Publicerad 9 september 2023
Polisen använde vattenkanon för att skingra demonstranter som blockerade en motorväg i Haag.
Polisen använde vattenkanon för att skingra demonstranter som blockerade en motorväg i Haag.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Klimataktivister har under lördagen blockerat en större motorväg i Haag i Nederländerna i protest mot regeringens bränslesubventioner. Aktionen, den senaste i i raden av gruppen Extinction Rebellion, samlade över 10 000 demonstranter.

2 400 aktivister har gripits, meddelar polisen enligt nederländska medier.

Annons

Polisen använde vattenkanoner för att skingra de demonstranter som hotade att permanent blockera motorvägen. Många av deltagarna hade förberett sig genom att ta med paraplyer och vattentäta kläder som skydd.

– Massor med pengar går till fel ändamål. De som förbrukar mest av fossila bränslen får de största subventionerna för närvarande. Det saktar ner övergången, sade 46-åriga Katrien Joosten som demonstrerade tillsammans med sin 13-årige son.

Klimatprotesterna kommer att fortsätta, enligt Extinction Rebellion.

"Om polisen tar bort oss kommer vi tillbaka nästa dag vid middagstid och spärrar av (motorvägen) A12 igen. Och dagen efter det och dagen efter det,” skriver aktivisterna på Instagram.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons