Annons
Nyheter

21 fast i kabinbana över nyår

21 personer satt fast i en kabinbana som stannat i Sandia Peak i Albuquerque i New Mexico och fick fira nyår i kylan.
USA • Publicerad 2 januari 2022
En person hissas ned från kabinbanan på nyårsdagen.
En person hissas ned från kabinbanan på nyårsdagen.Foto: Roberto E. Rosales/The Albuquerque Journal/AP/TT

– Man känner sig hopplös. Man är kall, man är ledsen. Man vill bara vara hemma på nyårsafton med sina vänner, och göra det som andra gör, säger 31-åriga Amber Santos till The New York Times.

Hon och tjugo kollegor gick av skiftet vid restaurangen Ten 3 vid 21-tiden på nyårsaftonen. Restaurangen ligger på toppen av Sandia Peak, och gäster och personal tar sig till och från den via en kabinlift som tar en kvart att åka.

Annons

De lastade in kvällens stinkande soptunnor som vanligt och började färden nedåt, 20 personer i en kabin och en ensam i en annan, när banan efter några minuter plötsligt stannade, och vägrade starta igen.

En nödkabel hade påverkats av isbildning till följd av kyla och fukt, uppger tv-kanalen KOAT.

Efter att ha önskat varandra gott nytt år i kabinen handlade det mest om väntan. Utanför var det minusgrader, och kylan tog sig in i kabinen. Men ombord fanns som tur var vatten, en del att äta, nödfiltar och en toalett.

Räddningsinsatsen försvårades av en snöstorm, som tvingade räddningspersonalen att vandra fyra timmar upp för berget. Där tog de sig upp i ett torn, klättrade in i vagnen och via ett repsystem vinschade ned de strandsatta till säkerhet. Därifrån fick de gå till en helikopter som lyckats landa en bit bort, vilket var tur – då några i kabinen bara hade platstofflor på fötterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons