Annons

380 000 dödade i kriget i Syrien

Syrien • Publicerad 4 januari 2020
En amerikansk militärkonvoj i staden Qamishli i norra Syrien bredvid en bild av landets president Bashar al-Assad. Arkivbild.
En amerikansk militärkonvoj i staden Qamishli i norra Syrien bredvid en bild av landets president Bashar al-Assad. Arkivbild.Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Fler än 380 000 människor har mist livet i inbördeskriget i Syrien sedan det började. Bland de döda finns runt 115 000 civila och 22 000 barn, enligt nya siffror från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Runt 13 miljoner syrier har tvingats lämna sina hem på grund av konflikten, som har lett till enorm förstörelse sedan den började 2011.

Annons

President Bashar al-Assads regim har de senaste åren, med hjälp av de allierade Ryssland och Iran, återtagit kontrollen över nästan två tredjedelar av landet. Konflikten pågår dock fortfarande på flera håll, bland annat i provinsen Idlib där tre miljoner människor bor.

Enligt FN har 284 000 människor flytt sina hem bara de senaste veckorna, då våldet trappats upp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons