Annons
Nyheter

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet

467 utdömda fängelseår i fjol – det högsta sedan den myndighetsgemensamma satsningen mot den organiserade brottsligheten inleddes 2009.
– Resultaten fortsätter att utvecklas i positiv riktning, säger rikspolischefen Anders Thornberg på en pressträff.
Brott • Publicerad 28 mars 2023
Rikspolischefen Anders Thornberg på tisdagens pressträff.
Rikspolischefen Anders Thornberg på tisdagens pressträff.Foto: Pontus Lundahl / TT

Myndigheternas årsrapport för 2022 visar även att Kronofogden säkrade tillgångar på 73 miljoner i fjol, vilket också är en rekordnotering. Det är närmare en fördubbling jämfört med 2021.

– 2022 kommer säkerligen gå till historien som ett av de mörkare kapitlen på många år avseende situationen i vår omvärld med kriget i Ukraina och den osäkra ekonomiska situationen som drabbat världen, säger Anders Thornberg.

Annons

Trots många utmaningar anser myndigheterna att utvecklingen går åt rätt håll.

– Utfallet under 2022 visar att de senaste årens goda lagföringsresultat har överträffats, säger Thornberg vidare.

Antalet fällande domar vad gäller grov ekonomisk brottslighet ökade. Grova narkotikabrott och grova våldsbrott stod för de längsta utdömda fängelsetiderna.

TT: De här höga siffrorna ni lyfter fram, är det också ett symtom på att den här brottsligheten är mer omfattande än den varit tidigare?

– Jag tror det. Det här handlar om att slå mot toppen. Det är strategiska personer som vi jobbar mot i den här speciella satsningen, svarar Thornberg.

Totalt ingår tolv myndigheter i det myndighetsgemensamma arbetet, däribland Polismyndigheten, Kronofogden, Åklagarmyndigheten, Försäkringskassan och Tullverket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons