Annons
Nyheter

Över 160 uppges ha dött i Kazakstans protester

Minst 164 människor har dött i samband med protesterna som skakat Kazakstan i veckan, enligt landets hälsodepartement. Närmare 6 000 personer ska dessutom ha frihetsberövats och tagits in för förhör.
Kazakstan • Publicerad 9 januari 2022
Bilden är tagen i Almaty i fredags.
Bilden är tagen i Almaty i fredags.Foto: Vasilij Krestjaninov/AP/TT

Missnöje över höjda bränslepriser tände gnistan i Kazakstan – men demonstranterna kom snart att rikta sin ilska mot landets auktoritära styre.

President Kasym-Zjomart Tokajev gav säkerhetsstyrkor rätt att skjuta skarpt mot demonstranter utan förvarning, men uppgifterna om hur många som har dödats har varierat under veckan som gått.

Annons

Tidigare har officiella uppgifter gett vid handen att 26 demonstranter och 16 medlemmar av säkerhetsstyrkorna dödats. Men nu meddelar hälsodepartementet att det handlar om minst 164 döda, varav 103 i landets största stad Almaty, enligt den statliga nyhetskanalen Khabar-24. Det är oklart om siffrorna enbart avser civila dödsoffer eller om säkerhetsstyrkorna också inkluderas i statistiken.

Dessutom har 5 800 personer frihetsberövats och förhörts i samband med protesterna, uppger presidentkontoret. Förhören beskrivs som del i 125 separata utredningar om oroligheterna.

Många av de som har gripits uppges vara utländska medborgare – men några mer detaljer ges inte.

I Almaty tycks nu råda relativt lugn. Polis skjuter ibland i luften för att stoppa människor från att ta sig till torget mitt i staden, enligt AFP:s korrespondent på plats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons