Annons
Nyheter

Vittnen: Folk hoppade från kraschande plan

Minst 52 personer omkom i söndagens flygkrasch i Filippinerna och ytterligare ett femtiotal personer skadade, bekräftar flygvapnet.
Filippinerna • Publicerad 5 juli 2021
Räddningsarbetare söker efter överlevare och kvarlevor sedan ett C-130 Hercules-flygplan kraschat.Foto: AP/TT

De flesta offer tillhör militären, men även tre civila som befann sig på marken omkom när militärflygplanet, med 96 personer ombord, missade landningsbanan, kraschade och fattade eld på ön Jolo i provinsen Sulu.

Vittnen uppger att de sett soldater hoppa ut från flygplanet innan det slog i marken. Det kan ha räddat deras liv.

Annons

"Enligt ögonvittnen sågs ett antal soldater hoppa ut ur flygplanet innan det träffade marken vilket gjorde att de undvek den explosion som kraschen orsakade", säger insatsstyrkan på Sulu i ett pressmeddelande, enligt CNN.

Det är fortsatt oklart vad som orsakade olyckan. Utredare har skickats till platsen, bland annat i jakt på den svarta lådan.

Flygplanet var av Herculestyp och togs i bruk 1988, och köptes från det amerikanska flygvapnet så sent som i januari. Enligt filippinska militären var flygplanet trots sin ålder i toppskick, och det återstod 11 000 flygtimmar innan det var dags för nästa service.

– Det här är erfarna piloter och erfaren besättning. Enligt den information vi har nu höll de rätt fart, säger militärtalespersonen Edgard Arevalo till Phil Star.

Olyckan är enligt Reuters den mest omfattande militära flygolyckan på 30 år.

För bara några veckor sedan störtade en Black Hawk-helikopter sex mil utanför Manila, där sex personer ombord omkom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons