Annons
Nyheter

54 inresande från Storbritannien avvisade

Avvisningar • Publicerad 5 januari 2021
Gränspolisen stoppade 54 resande från Storbritannien under perioden från och med 1 januari till måndag eftermiddag. 26 av dessa var britter. Arkivbild.
Gränspolisen stoppade 54 resande från Storbritannien under perioden från och med 1 januari till måndag eftermiddag. 26 av dessa var britter. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery / TT

54 resenärer från Storbritannien avvisades av den svenska gränspolisen under dagarna efter nyår. 26 av dessa var brittiska medborgare, enligt gränspolisen.

För att britter ska få resa in i Sverige krävs dels att de är folkbokförda här, och dels att de kan visa ett negativt covid 19-test från ett godkänt laboratorium eller den brittiska hälsovårdsmyndigheten.

Annons

Minst hälften av de stoppade britterna hade, enligt gränspolisen, inget godkänt coronatest.

Sifforna gäller perioden från och med nyårsdagen till måndagens eftermiddag.

Reglerna för resande från Storbritannien påverkas både av att landet lämnat EU, och av restriktioner för att hindra spridning av det muterade coronavirus som upptäckts där.

Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough, har i ett uttalande på Facebook bett svenska myndigheter att göra reglerna för inresande britter tydligare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons