Annons
Nyheter

ABF förnekar uppgifter om gänginfiltration

Studieförbundet ABF förnekar att det ska finnas en gängkriminell infiltration i ABF Botkyrka-Salem.
Det enda som finns bekräftat är uppgifter om en kriminellt belastad person som avskedades 2019, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
Politik • Publicerad 10 februari 2023
Studieförbundet ABF förnekar anklagelser om att det ska finnas en gängkriminell infiltration i ABF Botkyrka-Salem. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det brottet har dock inget med gängkriminalitet att göra, enligt Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF.

"ABF ser mycket allvarligt på spekulationerna om att ABF Botkyrka-Salem ska ha infiltrerats av gängkriminella. ABF har, varken i våra egna eller andras utredningar, tagit del av några uppgifter som bevisar att dessa påståenden skulle vara sanna", säger Dahl i pressmeddelandet.

Annons

Det var den 28 januari som ett medlemsmöte i arbetarekommunen i Botkyrka, med knapp majoritet, förklarade att man inte längre hade förtroende för Ebba Östlin som gruppledare för S i kommunen eller att hon fortsätter som kommunstyrelsens ordförande.

Kopplingar till Vårbynätverket

Uppgifter, som bland annat Expressen och Aftonbladet rapporterat om, säger att det kan ha varit en slags kupp genomförd med hjälp av personer med kopplingar till kriminella i det så kallade Vårbynätverket som blivit S-medlemmar och sedan var med och röstade bort henne.

Företrädare för Östlins kritiker har dock sagt att det endast är en fråga om hennes ledarskap. I botten finns en infekterad konflikt.

I bakgrunden finns också ett beslut av Östlin längre tillbaka om att stänga fritidsgårdar som ABF drev i kommunen, på grund av missförhållanden. En rapport från ett säkerhetsföretag som kom i början av 2022 sade bland annat att dömda kriminella anställts för att arbeta med ungdomar och att narkotika hittats.

"Påståendena om att det skulle finnas kopplingar till Vårbynätverket är helt nya, obekräftade och av oklart ursprung. De återfinns inte i den granskning som gjordes av 2Secure (säkerhetsföretaget) åt Botkyrka kommun", säger Annica Dahl.

Uppmanas avgå omedelbart

De lokala Socialdemokraterna uppmanade efter ett styrelsemöte på torsdagen Ebba Östlin att genast lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande.

Jens Sjöström, ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka och regionråd, hänvisade till medlemsmötet i slutet av januari som enligt honom hölls under ordnade former.

– Vi har fattat ett enigt styrelsebeslut om detta och det följer det som vi var överens om inför det här mötet – att man fullt ut skulle respektera medlemsmötets beslut, sade Sjöström till TT under torsdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons