Annons
Nyheter

Advokat var målsägarbiträde åt broderns offer

Brott • Publicerad 14 januari 2022
En advokat var målsägarbiträde i ett mål där hennes bror var misstänkt. Nu prickas hon. Arkivbild.
En advokat var målsägarbiträde i ett mål där hennes bror var misstänkt. Nu prickas hon. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En advokat var målsägarbiträde i ett mål där hennes bror var misstänkt för att ha misshandlat sin flickvän. Nu prickas hon av Advokatsamfundet, skriver Dagens Juridik.

Händelsen inträffade i april förra året.

Annons

Advokaten närvarade vid ett förhör. När polisen efter ett par dagar fick reda på att hon var syster till den misstänkte beslutade tingsrätten att entlediga henne på grund av jäv. Advokaten anmäldes också till Advokatsamfundet.

Hon har uppgett för Advokatsamfundet att hon inte har någon kontakt med brodern. Däremot har hon en nära kontakt med hans dåvarande flickvän. Advokaten säger vidare att hennes enda tanke var att hjälpa kvinnan.

Eftersom advokaten åtagit sig att vara målsägarbiträde trots att hennes bror var den misstänkte har hon brutit mot god advokatsed, anser Advokatsamfundets disciplinnämnd. Därför får hon en erinran.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons