GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Aggressiv bäver får skjutas

En bäver har gett sig på badande i ån Lidan i Västergötland. Nu får den skjutas.
Djurärende • Publicerad 23 juli 2021
Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en bäver i Västergötland som attackerat en motionssimmare. Arkivbild.
Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en bäver i Västergötland som attackerat en motionssimmare. Arkivbild.
Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

En 18-årig kvinna som tränade simning i ån Lidan inför Vansbrosimningen kände plötsligt att något bet tag i hennes ena lår. Hon såg en brun päls, skrek till och slog till den attackerade bävern som försvann.

– Det gjorde inte så ont, men jag fick panik, berättar kvinnan för NLT om bäverattacken som skedde nära badplatsen i Tråvad i Vara kommun i Västergötland.

Bävern hade bitit hål på hennes våtdräkt och orsakat två blödande sår som fick sys med 10 stygn. Kvinnan och hennes simsällskap hade noterat bävern i vattnet tidigare men de trodde inte att det var någon fara.

Enligt Göran Hartman, lektor på Sveriges lantbruksuniversitet, är det ytterst ovanligt att bävrar angriper människor eller djur. En förklaring till attacken kan vara att den simmande kvinnan kommit för nära bäverns revir och bävern uppfattat det som att hon var en inkräktare.

Nu har länsstyrelsen beslutat om att det får bedrivas skyddsjakt på bävern. Även om den aggressiva bävern har ungar, vars överlevnadschanser minskar utan en förälder, så kan länsstyrelsen inte acceptera en bäver som angriper badande, rapporterar P4 Skaraborg.

Den bitna simmerskan hoppas kunna genomföra Vansbrosimningen "home edition", men då simmandes i en pool.

Sista dagen för att lagligt avliva bävern är den 31 juli.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.