Annons
Nyheter

Airbnb noteras på New York-börsen

Mitt under coronapandemin ska nu bostadsuthyrningssajten Airbnb börsnoteras. Tvärtemot turismbranschen i stort har bolaget haft viss framgång tack vare pandemin.
Ekonomi • Publicerad 9 december 2020
Airbnb:s grundare och vd Brian Chesky vid en presentation i San Francisco. Bolaget ska nu göra debut på New York-börserna. Arkivbild.
Airbnb:s grundare och vd Brian Chesky vid en presentation i San Francisco. Bolaget ska nu göra debut på New York-börserna. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

På torsdag är det dags, då ska Airbnb göra debut på New York-börserna. Med ett förväntat pris på 56–60 dollar per aktie uppgår värderingen på bolaget till omkring 42 miljarder dollar, motsvarande cirka 350 miljarder svenska kronor.

Men i en tid med skärpta reserestriktioner, flygbolag som går på knäna och inställda semesterresor kan det tyckas som en extremt osäker investering att gå in i uthyrningssajten som lanserades 2008.

Annons

Analytiker är dock av en annan åsikt:

– Tittar man på Airbnb finns det en hel del att gilla. Företagets tredje kvartal visar att de studsat tillbaka betydligt bättre än många av deras konkurrenter, säger Matthew Kennedy, seniorstrateg vid Renaissance Capital till Reuters.

Fick söka ekonomiskt stöd

När pandemin slog igenom i våras drabbades företaget som övriga branschen med all kraft och fick bland annat ansöka om totalt två miljarder dollar i ekonomiskt stöd från investerare.

Under pandemin har man dock förutom kraftiga besparingar, där en fjärdedel av de anställda fått sluta, även valt att fokusera ännu mer på att erbjuda uthyrningsalternativ utanför storstäderna, detta för att attrahera kunder som vill fly nedstängningar och smittorisker kopplade till storstadsområden.

– Efter att ha varit instängda i hemmet under flera månader vill man komma ut, därmed inte sätta sig på ett plan eller lämna landet, konstaterade bland annat vd:n och grundaren Brian Chesky i en intervju med Bloomberg i juni.

I exempelvis Spanien, som är en av Airbnb:s största marknader, har man sett en tydlig nedgång i storstäderna Barcelona och Spanien, däremot har bostadsvärdar på landsorten haft ett extremt bokningstryck, enligt Reuters, och dessutom kunnat höja sina priser.

Lågt intresse

Detta gjorde att man för tredje kvartalet ändå kunde redovisa en nettovinst på 219 miljoner dollar dollar, vilket kan jämföras med 294 miljoner samma kvartal föregående år.

Svenska småsparare har inte möjlighet att teckna sig för aktier i Airbnb i samband med noteringen. Bland konkurrenter som sedan tidigare är börsnoterade, som exempelvis sajterna Booking.com, Expedia och Tripadvisor, har också det svenska småspararintresset varit marginellt, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

"Med tanke på sektorrotation där pandemiförlorare under senaste månaden blivit vinnare är det inte konstigt att Airbnb tar steget och noterar sig nu trots alla utmaningar bolaget har. Börsen tar åtminstone just nu fasta på vaccinet och vad det kan göra för ekonomin och turismen längre fram snarare än ökad virusspridning här och nu", konstaterar Frida Bratt i en kommentar till TT.

Fakta: Airbnb

Grundades 2008 som en hemsida för att boka rum i samband med konferenser och marknadsförde sig bland annat inför Demokraternas konvent i Denver i samband med presidentvalet.

Företagsidén bygger på att låta privatpersoner hyra ut sina bostäder till andra privatpersoner via sajten.

Företaget har expanderat kraftigt och uppger att man numera har boende i över 100 000 städer över hela världen.

Bolaget har samtidigt mottagit mycket kritik för att driva bostadsmarknader i fel riktning i storstäder där invånare exkluderas och dessutom får lida av att priserna drivs upp. Flera städer har också valt att införa regleringar mot Airbnb.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons