Annons

Airbnb svänger om israeliska bosättningar

Airbnb backar från sitt tidigare beslut om att inte göra det möjligt att hyra ut bostäder i israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken.
Men den populära uthyrningstjänsten lovar att skänka vinsten till humanitära organisationer.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2019
På bilden syns den israeliska bosättningen Modiin Ilit på den ockuperade Västbanken. Bilden är från i januari.
På bilden syns den israeliska bosättningen Modiin Ilit på den ockuperade Västbanken. Bilden är från i januari.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Airbnb lovade i november i fjol att ta bort möjligheten att hyra ut bostäder på de israeliska bosättningarna på Västbanken genom uthyrningstjänsten, mot bakgrund av den kritik som riktats mot företaget från palestinier som ser Västbanken som platsen för en framtida palestinsk stat. När beslutet fattades gick omkring 200 bostäder i bosättningar att hyra via Airbnb.

Beslutet att ta bort bostäderna från tjänsten fick dock kritik från Israel, och har även utmanats i amerikanska domstolar. Och nu backar alltså Airbnb och lovar att behålla möjligheten för personer i bosättningarna att hyra ut via deras sajt.

Annons

Men Airbnb kommer inte att tjäna några pengar på uthyrningen, skriver företaget i ett uttalande:

"All vinst som går till Airbnb från uthyrning på hela Västbanken kommer att skänkas till icke-vinstdrivande organisationer som ägnar sig åt humanitärt arbete för personer i olika delar av världen".

Uppskattningsvis 400 000 israeler bor i bosättningar på den palestinska Västbanken, som Israel ockuperar sedan sexdagarskriget 1967. Ytterligare 200 000 israeler bor i det ockuperade östra Jerusalem.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons