Annons
Nyheter

M: "Ett rödgrönt kaos"

Moderaterna är kritiska till Centerns stöd för en ny S-ledd regering.
Politik • Publicerad 5 juli 2021
Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han varnar för "ytterligare ett förlorat år" till exempel när det gäller att bekämpa den grova kriminaliteten och arbetslösheten. Enligt honom gör partierna som ska rösta fram Stefan Löfven (S) som statsminister på onsdag helt olika tolkningar av vad regeringen ska göra.

– De är helt oeniga om sakpolitiken. Det enda som förenar de här är vilka man inte vill prata med, säger Billström.

Stödparti åt S?

Annons

Han angriper C.

– Centern har verkligen bevisat att man nu är ett stödparti åt Socialdemokraterna, säger Billström.

– Man går från ett borgerligt parti till att vara något annat.

På frågan vad alternativet är till en Löfvenregering svarar Billström att det är C som kan välja vilket regeringsalternativ som får majoritet.

Om M och Kristdemokraterna (KD) lägger fram en gemensam budgetmotion i höst, så kan den med stöd av Sverigedemokraterna (SD) vinna mot regeringens budget. Då behöver Löfvens budget att både Vänsterpartiet (V) och C röstar för den.

Gemensam budget

TT: Är det säkert att M och KD lägger fram en gemensam budgetmotion?

– Den frågan återkommer vi till. Men när det gäller budgetfrågorna hittills har du kunnat se att vi varit bra på att skapa budgetalternativ, säger Billström.

Löfven har sagt att han avgår om hans budget faller i höst.

TT: M backar inte för ett extra val bara ett halvår före ordinarie val?

– Moderaterna har hela tiden gjort klart att vi vill inte ha den här regeringen, säger Billström.

Annons

– Vi står fast vid detta.

KD-ledaren Ebba Busch beskriver på Twitter regeringsunderlaget som en "rödgrön röra":

"C säger sig ha gjort en överenskommelse med regeringen som MP menar inte träffats. En rödgrön röra som nu verkar leda till att sju förlorade år för Sverige blir åtta", skriver Busch.

"Missad chans"

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson beskriver C som ett stödparti till S.

"Att Annie Lööf nu en andra gång väljer att bli stödhjul åt Stefan Löfven cementerar det nya vänsterliberala blocket. Ett block som under lång tid har fört Sverige i fel riktning och inte kunnat åtgärda de problem som vårt samhälle lider av", säger han i en skriftlig kommentar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ser Centerns beslut att släppa fram Löfven som "en missad chans till maktskifte". Vidare betonar hon att Sverige behöver en borgerlig regering som sätter skolan först och verkar för en fungerande integrationspolitik.

"Vi kommer att använda tiden till nästa val för att fortsätta utveckla lösningar på samhällsproblemen och ett maktskifte 2022", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons