GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD vill fortsatt sitta i regering

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tycker det vore bäst om SD ingår i en regering.
Politik • Publicerad 19 september 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och riksdagens talman Andreas Norlén inför dagens talmansrunda.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och riksdagens talman Andreas Norlén inför dagens talmansrunda.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter sitt möte med riksdagens talman fick Åkesson frågor om SD fortfarande vill vara med i regering. Han uppgav att hans inställning inte förändrats och att en majoritetsregering vore bäst för Sverige.

Åkesson uttryckte sig dock inte ultimativt. Moderatledaren Ulf Kristersson har uppgett att han fortsatt siktar på en borgerlig regering, utan SD.

"Ingen ny hållning"

En majoritetsregering skulle i så fall kräva att M, KD, L och SD är med i regeringen. I ett brev till EU-parlamentets liberala partigrupp skrev L-ledaren Johan Pehrson nyligen att L:s huvudmotståndare är SD.

– Vad han skriver i olika brev förhåller jag mig inte till, säger Åkesson.

Han påpekar att det inte är någon ny hållning att L ser SD som sin huvudmotståndare.

L har sagt att man inte kommer att sitta i eller släppa fram en regering där SD ingår.

Är optimistisk

SD-ledaren säger att förhandlingarna om ett regeringssamarbete går bra.

– Jag är optimistiskt. Viktig för oss är att det här blir rätt. Från SD:s sida ser vi detta som något långsiktigt.

Åkesson vill bryta hundra år av Socialdemokratisk hegemoni, säger han.

– Då är det viktigt att det blir rätt från början. Vi har ingen anledning att forcera detta.

Riksdagen ska på måndag utse en ny talman. Åkesson uppger att som för alla stora partier så är talmansposten viktig även för SD. Men han säger också att hans förhoppning är att M, KD, L och SD har ett gemensamt förslag till måndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.