Annons
Nyheter

Åklagare räknar med lång Trumprättegång

Åklagare i rättegången som rör försök att omkullkasta resultatet i senaste presidentvalet i USA räknar med en lång procedur – omkring fyra månader.
Domaren Scott McAfee hoppas kunna komma med en mer detaljerad tidsplan nästa vecka i rättegången där förre presidenten Donald Trump är huvudperson.
USA • Publicerad 6 september 2023
Domare Scott McAfee i domstolen i Fulton County, Georgia.
Domare Scott McAfee i domstolen i Fulton County, Georgia.Foto: Arvin Temkar/AP/TT
Advokat Scott Grubman som försvarar advokat Kenneth Chesebro som i sin tur står åtalad för att ha hjälpt förre presidenten Donald Trump att omkullkasta valresultatet i förra presidentvalet.
Advokat Scott Grubman som försvarar advokat Kenneth Chesebro som i sin tur står åtalad för att ha hjälpt förre presidenten Donald Trump att omkullkasta valresultatet i förra presidentvalet.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

– Planen är att lösa så många av frågorna denna vecka, och börja med schemaläggning för de återstående åtalade i slutet av veckan eller i början av nästa, sade domaren i Fulton Countys domstol i Atlanta i delstaten Georgia.

Beskeden direktsändes i tv, då beslut tagits att godkänna kameror i rättssalen under den uppmärksammade rättegången.

Separat rättegång

Annons

En av de åtalade, juristen Kenneth Chesebro, som anses vara den som lade upp planen för Trumps försök att ifrågasätta valresultatet, vill att hans fall prövas separat från de andra 18 åtalade.

Även Trumpjuristen Sidney Powell söker få ett snabbt rättegångsdatum. Men de två åtalades advokater är inte överens om proceduren och om de två ska ha en gemensam rättegång.

Åklagare konstaterar å sin sida att hela rättegången kommer att dra ut på tiden, och att det lär bli aktuellt att kalla omkring 150 vittnen till distriktsdomstolen.

Parallellt pågår försök att ändra själva proceduren, som att förflytta förhandlingen till federal domstol.

Nyckelsamtal i Georgia

Själva frågan rör Donald Trumps och hans stabs försök att förändra valresultatet i förra presidentvalet.

Rättegången i Atlanta i delstaten Georgia rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Enligt ett flertal opinionsmätningar leder Trump före de andra republikanska kandidaterna att bli åter försöka bli president i nästa val.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons