Åklagaren: Swedbankrapport betydelsefull
– Den har betydelse för min utredning, säger Thomas Langrot till TT.
Thomas Langrots förundersökning handlar inte om eventuella penningtvättbrott i sig, utan om informationshanteringen av uppgifterna, om ägarna fick exklusiv information och om Swedbankledningen farit med osanning. Misstankarna gäller röjande av insiderinformation och grovt svindleri.
Rapporten, författad av norske advokaten Erling Grimstad och som tidigare i år överlämnats till Swedbank, togs i beslag vid den razzia som Ekobrottmyndigheten gjorde i förra veckan.
Kommenterar inte misstankar
Det exemplar Langrot nu har läst har han fått av Finansinspektionen som Ekobrottsmyndigheten samarbetar med i utredningen.
Huruvida Grimstadrapporten stärker brottsmisstankarna eller inte, vill Langrot i det här läget inte närmare kommentera annat än att den har betydelse för utredningen.
Men han konstaterar att innehållet i den synes överensstämma i mångt och mycket med de uppgifter som florerat i medier.
Grimstadrapporten pekar bland annat på att Swedbank hade utländska högriskkunder som så sent som 2016 omsatte runt 200 miljarder kronor, summor som dock inte behöver betyda att alla pengar hade med misstänkt penningtvätt att göra.
Råddes informera
I rapporten, som Swedbank hållit tyst om externt, skriver Erling Grimstad bland annat:
"Vi råder Swedbank att omedelbart informera myndigheterna i Estland och Sverige och göra en grundlig utredning av Swedbank Estland, baserad på de preliminära upptäckterna av omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt bland utländska högriskkunder".