Annons

Åklagaren: Weinstein är en våldtäktsman

Upprepade våldtäkter, sexuella övergrepp och tomma löften om jobb – under onsdagen riktade åklagaren en rad anklagelser mot filmproducenten Harvey Weinstein i den uppmärksammade rättegången mot honom.
Nöje • Publicerad 22 januari 2020
Harvey Weinstein, som opererat ryggraden, stöttas upp av sina advokater på väg in i rättsalen.
Harvey Weinstein, som opererat ryggraden, stöttas upp av sina advokater på väg in i rättsalen.Foto: Richard Drew/AP/TT

Sedan 2017 har över 80 kvinnor anklagat Weinstein för sexuella ofredanden som sträcker sig flera decennier tillbaka.

– När den här rättegången är över så kommer det att stå klart att den här mannen inte bara är en gigant i Hollywood – han är även en våldtäktsman, sade åklagaren Meghan Hast till juryn enligt Variety.

Annons

Åklagaren berättade om anklagelser från flera olika kvinnor som kan komma att vittna under rättegången i New York.

Enligt åklagaren har en kvinna försökt ta sitt liv efter de misstänkta våldtäkterna som ska ha pågått under flera års tid. Weinstein ska under åren blivit allt mer krävande och våldsam mot kvinnan.

– Den åtalade höll sina våldtäktsoffer, som ni kommer att möta, nära – så nära han bara kunde för att vara säker på att de inte skulle anmäla honom, sade åklagaren till juryn.

En annan kvinna arbetade som servitris när hon blev utsatt för en misstänkt våldtäkt 2005. Hon vågade inte berätta om händelsen för någon eftersom hon var rädd att ingen skulle tro henne.

– Han var Harvey Weinstein, hon var en servitris, sade Meghan Hast till juryn.

Weinstein är åtalad för bland annat grov våldtäkt och riskerar livstids fängelse. Weinstein själv nekar till brotten och hävdar att alla sexuella kontakter har skett med kvinnornas samtycke.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons