Annons
Nyheter

SBB:s kris tilltar – aktieraset fortsätter

Aktieraset tilltog ytterligare under tisdagen i krisande fastighetsbolaget SBB.
På eftermiddagen är B-aktien ner ytterligare 16 procent sedan bolaget hamnat i en akut skuldfälla.
Ekonomi • Publicerad 9 maj 2023
Ilija Batljan, grundare och vd för fastighetsbolaget SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, grundare och vd för fastighetsbolaget SBB. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Sent måndag kväll beslöt SBB vid ett extrainkallat styrelsemöte att skjuta fram aktieutdelningen och samtidigt slopa planerna på en nyemission av D-aktier för 2,6 miljarder kronor.

D-aktien rasar ungefär lika mycket, långt under den tilltänkta emissionskursen.

Annons

Orsaken är en akut sämre finansiell ställning sedan det hårt skuldtyngda fastighetsbolaget fått sänkt kreditbetyg av kreditvärderingsbolaget S&P. Det gör att räntekostnaderna ökar märkbart. En analytiker TT pratade med under måndagen, som vill vara anonym då läget är så känsligt, uppger att det kan handla om en ökning av SBB:s räntekostnader med 20 procent.

"Marknadens reaktion därefter har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor", skrev SBB i ett pressmeddelande på måndagskvällen efter beskedet om den inställda emissionen.

Andra dras med

Nu får bolaget i stället fortsätta med att försöka sälja tillgångar för att ha råd med de ökade finansiella kostnaderna. Bolaget har flera stora obligationslån som förfaller närmaste tiden, och långivarna lär inte stå på kö.

"SBB arbetar vidare med tidigare aviserade försäljningar i syfte att fortsätta stärka bolagets finansiella position", skrev bolaget i pressmeddelandet under måndagskvällen.

Tisdagsmorgonen kursras följer på måndagens branta fall då aktiekursen föll med 20 procent.

Även andra fastighetsaktier faller ytterligare. Bland andra sjunker Fastpartner med cirka åtta procent, vars huvudägare Sven-Olof Johansson också är storägare i SBB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons