Annons
Nyheter

Aktiespararna: Åtal bra – men inte tillräckligt

Åtalet mot Birgitte Bonnesen är välkommet, anser Aktiespararna. Men organisationen vill fortsatt se att Swedbank inleder en egen process mot den tidigare vd:n och flera andra tidigare toppar med målet att kräva tillbaka miljardbelopp.
Ekonomi • Publicerad 4 januari 2022
Aktiespararna välkomnar åtalet mot Birgitte Bonnesen, men står fast vid att Swedbank bör inleda skadeståndsprocesser. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Bonnesen misstänks för grovt svindleri, en åtalspunkt som kan ge upp till sex års fängelse vid fällande dom.

– Jag utgår ifrån att åklagaren har goda skäl och argument för att ta det till prövning och jag tycker att att det stärker den kritik som vi har riktat sedan penningtvättsskandalen briserade, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till TT.

Annons

Men han påpekar också att ärendet bör prövas även på andra håll.

Vill få klarhet

Aktiespararna vill att Swedbank ska inleda en skadeståndsprocess mot Bonnesen och ytterligare 13 tidigare toppar inom Swedbank, en fråga man drivit sedan avslöjandena om penningtvätten briserade 2019.

Ett av målen med denna process är att genom försäkringspengar få tillbaka merparten av bötesbeloppet på fyra miljarder kronor som Finansinspektionen krävde av Swedbank med anledning av penningtvätten.

– Men det har ju också varit en fråga om att få klarhet i ansvarsfrågan och jag tycker att den här händelseutvecklingen är ett positivt steg i riktning mot det. Men det innebär inte att helheten prövas och därför kvarstår det behovet, säger Joacim Olsson.

Erbjudandet kvarstår

När Aktiespararna lade fram sitt förslag på Swedbanks bolagsstämma i mars i fjol om att driva processer med hjälp av en advokatbyrå fick man kalla handen. Enligt Joacim Olsson finns det ingen anledning att lägga fram förslaget igen om det ändå står klart att det kommer att röstas ned på nytt.

Men om det skulle röra på sig bland storägarna med anledning av åtalet finns erbjudandet kvar.

– Skulle någon träda fram och säga att det här förändrar läget, nu är vi också intresserade av att driva skadeståndsprocess, då kommer vi helhjärtat sluta upp bakom det och göra vad vi kan för att få fler att ändra sig, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons