Annons

Tillslag mot saudiska aktivister

Saudiarabien har frihetsberövat minst nio politiska aktivister, bland dem en gravid kvinna.
Saudiarabien • Publicerad 6 april 2019
Saudiska poliser i Riyad. Bilden är från 2011 och personerna på den har ingenting med texten att göra. Arkivbild.
Saudiska poliser i Riyad. Bilden är från 2011 och personerna på den har ingenting med texten att göra. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Tillslaget ses som ett försök att tysta kritiska röster som stödjer elva fängslade kvinnor som står inför rätta för att ha haft kontakt med utländska journalister, diplomater och människorättsgrupper.

De frihetsberövade är akademiker, bloggare och skribenter, varav en är kvinna är gravid, enligt Londonbaserade människorättsgruppen ALQST. Två av de frihetsberövade är amerikanska medborgare, uppger amerikanska UD.

Annons

– De saudiska myndigheterna verkar vara fast beslutna om att tysta alla som vågar säga ifrån, eller ens höja sin röst privat eller offentligt, säger Amnestys Mellanösterndirektör Samah Hadid till AFP.

– Det här går utöver att bara attackera aktivister, nu ser de ut att sikta in sig på flera olika lager av samhället. Det är ett farligt mönster.

Nyheten om tillslaget kom dagen efter att den amerikanska kongressen röstat för att dra in det militära stödet till den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen.

Det är även den första stora insatsen mot politiska aktivister i landet sedan mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober förra året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons