Annons
Nyheter

Akut blodbrist på flera håll i landet

Det råder brist på blod i regioner runt om i landet. I vissa är situationen akut.
Den ökade smittspridningen av covid-19, influensa och andra luftvägsinfektioner leder till att många blodgivare måste boka av sina tider.
Coronapandemin • Publicerad 13 januari 2022
Kvinna lämnar blod i en blodbuss. Arkivbild.
Kvinna lämnar blod i en blodbuss. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

I Västra Götalandsregionen är läget kritiskt. De kommande veckorna måste blodlagren fyllas på för att akutverksamheten ska kunna hållas i gång och för beredskapen för trauma- och katastrofläge.

– Det är så otroligt många sjuka nu och så även våra blodgivare, vilket gör att många avbokar sina tider eller inte har möjlighet att kunna boka in sig. Man måste ha varit frisk i 14 dagar för att kunna lämna blod, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på samarbetsorganet Ge blod Göteborg.

Annons

Då och då är det blodbrist i regionen men detta är en helt annan situation, beskriver Anna-Karin Norrman.

Man måste alltid kunna vara säker på att ha blod till förlossningar, akuta trauman och operationer samt till ambulanser. Sedan finns det också vissa behandlingar som kräver blodkomponenter, bland annat till cancerpatienter.

– Kommer det in en akut transplantation eller en akut olycka är det tufft just nu. Det ska alltid finnas blod till akutvård men det som däremot kan drabbas i första hand är den planerade verksamheten som kräver blod, säger Anna-Karin Norrman.

Vaccinering påverkar

Samtidigt rullas den tredje vaccinationsdosen mot covid-19 ut – något som försvårar situationen kring blodbristen ytterligare.

Som blodgivare måste man vänta med att ge blod minst sju dagar efter vaccinering. Vid symtom måste man vänta ytterligare 14 dagar.

– Från vaccinationshåll vill man inte att man ska ha lämnat blod minst tre dagar före sin spruta och det ska ha gått minst sju dagar tills man är tillbaka och lämnar blod. Det är ytterligare en karantänstid som inte finns i vanliga fall, säger Anna-Karin Norrman.

Situationen beskrivs på ett liknande sätt i Stockholmsregionen. Blodbristen slår hårdast mot storstäderna där specialistvården ofta finns.

– Speciellt här i Stockholm har smittan slagit hårt och många är sjuka och sitter hemma i karantän. Då kan färre blodgivare också komma, säger Ingrid Engström, kommunikatör på Blodcentralen Stockholm.

Planerade operationer i kö

I Stockholm, som i de andra regionerna, är det störst brist på de vanligaste blodgrupperna 0 och A.

Antalet blodgivare har varit färre under hela pandemin. Men på grund av att planerade operationer skjutits fram har sjukhusen kunnat klara sig på de lager av blod som finns.

Annons

– Nu hämtar vi hem de operationer som stått på paus och då behövs mer blod till sjukvården. Samtidigt är det nu fler patienter med covid-19 som kommer till sjukhusen och då kanske sjukhusen måste ställa om igen och inte kunna genomföra planerade operationer i lika stor utsträckning, säger Ingrid Engström.

Samarbete försvåras

Läget är detsamma i Region Skåne, där smittspridningen nu är hög, säger blodgivarsamordnare Ingrid Johansson.

Vanligtvis brukar regionerna samarbeta kring blod till vården, men när situationen är den samma runt om i landet blir läget tuffare.

– Vi tror inte att det kommer att bli så att någon blir utan blod. Men vi vill inte hamna i ett sådant läge att man kan behöva ställa in planerade operationer, säger Ingrid Johansson.

Anna-Karin Norrman uppmanar alla som har möjlighet att ge blod, oavsett om den region man bor i har brist eller inte.

– Jag skulle vilja att alla förstår allvaret i situationen och går och lämnar blod om man är frisk. Om det är någon region som har överskott och vill dela med sig är det otroligt välkommet.

Fakta: Blodgrupp hos givare och mottagare

Samtliga blodgrupper kan ge blod till andra personer med samma blodgrupp, men sedan skiljer det sig åt. Det finns fyra blodgrupper, A, B, AB och 0.

Personer med blodgrupp A kan ge blod till personer med blodgrupp A eller AB.

Personer med blodgrupp B kan ge blod till personer med blodgrupp B eller AB.

Personer med blodgrupp AB kan bara ge blod till personer med blodgrupp AB.

Personer med blodgrupp 0 kan ge blod till personer med blodgrupp A, B, AB eller 0.

Utöver detta används det så kallade Rh-systemet, beroende på om Rh-antigenet finns närvarande eller inte.

Rh+ kan bara ge blod till Rh+.

Rh– kan ge blod till både Rh– och Rh+.

Källa: Blodgivningen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons