GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Akut brist på vatten hotar i Libanon

Vattentillgången i det krisdrabbade Libanon hotas av kollaps, varnar FN. Om inget görs kan den totala vattenbristen vara ett faktum redan inom en månad.
Libanon • Publicerad 23 juli 2021
Många flyktingar kommer drabbas hårt om bristen på vatten blir ännu större. Flickan på bilden är syrisk flykting och bor i ett läger i Bekaadalen i östra Libanon. Arkivbild.
Många flyktingar kommer drabbas hårt om bristen på vatten blir ännu större. Flickan på bilden är syrisk flykting och bor i ett läger i Bekaadalen i östra Libanon. Arkivbild.
Foto: Hussein Malla/AP/TT

Härdsmältan i Libanon började med en ekonomisk kris orsakad av korruption och misskötsel. Misären har nu spridit sig till alla delar av det dagliga livet för de redan hårt prövade invånarna.

Över fyra miljoner människor – däribland en miljon flyktingar – riskerar nu att förlora tillgång till rent vatten i Libanon, uppger FN:s barnfond Unicef.

– Förlorad tillgång till vatten kan leda till att hushåll tvingas göra extremt svåra val beträffande vatten, rengöring och hygieniska behov, säger Unicefs Libanonrepresentant Yukie Mokuo till AFP.

Libanons ekonomi är i fritt fall, med hot om statsbankrutt och skriande behov av internationella krislån. Tiotusentals jobb har gått förlorade och krisen har lett till omfattande brist på vatten, el, mediciner och fungerande kommunikationstjänster.

När Libanon kastades in i ekonomisk kris 2019 gick hundratusentals människor ut på gatorna för att kritisera landets styre.

Katastrofen den 4 augusti 2020, då en jättelik explosion ödelade delar av huvudstaden Beirut, gjorde därefter situationen än värre.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.