Annons
Nyheter

Äldre kvinna döms för yxattack mot pilträd

Brott • Publicerad 6 april 2023
Kvinnan gick sommaren 2021 till attack mot ett flertal pilträd och döms nu för skadegörelse. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En äldre kvinna gick sommaren 2021 till attack med en yxa mot ett tjugotal pilträd på Frösön i Östersunds kommun. Nu döms hon för skadegörelse, rapporterar Östersunds-Posten.

Kvinnan har sagt att hon inte gillade träden och ville få uppmärksamhet av kommunen. Hon ville i stället se en cykelväg där pilarna står, men sade att det inte var meningen att skada träden, utan snarare markera dem, skriver lokala medier.

Annons

Ett vittne har berättat att "det såg ut som att någon gått bärsärkagång på träden", rapporterar P4 Jämtland. Klotpilarnas yttre bark har i dag, nästan två år efter incidenten, fortfarande tydliga märken i barken.

Kvinnan döms för tre fall av skadegörelse. Domstolen skriver att vad kvinnan gjort motsvarar fängelse. Hon är dock ostraffad sedan tidigare och tingsrätten tror inte att hon kommer fortsätta sin brottslighet, därför beslutar tingsrätten om villkorlig dom.

Östersunds kommun yrkade ett skadestånd på 4,5 miljoner kronor. Tingsrätten har beslutat att kvinnan ska betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons