Äldre mans död i Lysekil till hovrätten

Brott • Publicerad 7 oktober 2019
Åklagaren har överklagat tingsrättens dom mot en kvinna i 70-årsåldern som erkänt att hon dödade sin make. Arkivbild.
Åklagaren har överklagat tingsrättens dom mot en kvinna i 70-årsåldern som erkänt att hon dödade sin make. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

En äldre mans död i Lysekil i våras blir nu ett fall för hovrätten i Göteborg. Mannens hustru dömdes i Uddevalla tingsrätt till två års fängelse för dråp. Men åklagaren hade yrkat på tio års fängelse för mord, och har nu överklagat domen.

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, uppger att hon och maken var överens om att ta sina liv. Hon skar också sig själv, men överlevde. Mannen var svårt sjuk, och enligt kvinnan blev paret mycket dåligt bemötta av hemtjänsten. Hon medger att hon vållat makens död, men ser det som en gärning av barmhärtighet.

Tingsrätten ansåg i sin dom att kvinnan utfört gärningen enligt sin makes önskan.

Men åklagaren har hävdat att det inte finns bevis för att mannen ville dö, och att han dessutom kan ha varit för dement för att uttrycka en sådan vilja.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.