Annons
Nyheter

Äldreboenden saknar fortfarande syrgas

Trots kritiken från Coronakommissionen kan bara en del av landets äldreboenden erbjuda syrgasbehandling, visar en enkät som gjort.
Coronapandemin • Publicerad 16 januari 2022
Fortfarande kan bara en del av landets äldreboenden erbjuda syrgasbehandling. Arkivbild.
Fortfarande kan bara en del av landets äldreboenden erbjuda syrgasbehandling. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kommissionen konstaterade för ett år sedan att det under pandemins start saknades möjlighet till syrgasbehandling på äldreboendena, något de ansåg borde finnas.

Några kommuner uppger att de har tillgång till syrgas på alla äldreboenden, medan äldre i andra kommuner behöver åka till sjukhus för att få vård.

Annons

– Jag tycker att det är djupt orättvist att det är på det här sättet. Det är självklart så, att oavsett var du bor, så ska du ju få samma vård, säger Ingemar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, till Ekot.

Många kommuner säger att de förbättrat samarbetet med regionen, andra säger att de gärna hade haft tillgång till syrgas, men att regionen beslutat att det inte ska finnas i det så kallade medicinska basförrådet. Det gäller bland annat regionerna Dalarna, Skåne och Östergötland.

206 av landets 290 kommuner har svarat på Ekots enkät.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons