Annons
Nyheter

Alecta och bankkrisen – detta har hänt

Pensionsbolaget Alectas vd Magnus Billing har fått sparken. Bakgrunden är investeringar i krisande nischbanker i USA.
Den senaste månaden har följande hänt:
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Alectas vd Magnus Billing har fått avgå. Bild från mars.
Alectas vd Magnus Billing har fått avgå. Bild från mars.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

9 mars: Den amerikanska nischbanken Silicon Valley Banks aktier rasar. Bankens stora investeringar i statsobligationer med sjunkande värde har fått oroliga kunder att plocka ut motsvarande 420 miljarder kronor.

10 mars: Silicon Valley Bank, SVB, stängs av amerikanska myndigheter. Det leder snabbt till breda börsfall i banksektorn runt om i Europa.

Annons

11 mars: Pensionsbolaget Alectas vd Magnus Billing uppger att deras pensionssparare inte behöver vara oroliga, även om Alecta är storägare i SVB.

12 mars: Amerikanska myndigheter stänger en annan krisande bank, kryptobanken Signature bank.

13 mars: Alecta meddelar att investeringar för tolv miljarder kronor i SVB och Signature Bank gått upp i rök.

21 mars: Alecta meddelar att man har sålt sitt innehav i en tredje amerikansk krisbank, First Republic, till en förlust på 7,5 miljarder kronor. Alecta har som storägare i de tre krisande nischbankerna nu åkt på en sammanlagd förlust på närmare 20 miljarder kronor.

4 april: Alecta byter ut aktiechefen och drar ned på placeringar i enskilda bolag långt från Sverige.

11 april: Alectas vd Magnus Billing får sparken med omedelbar verkan efter skandalaffärerna i USA. Angiven orsak: Förlusterna har allvarligt skadat förtroendet för Alectas kapitalförvaltning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons